Govor mržnje

Reagiranje na napad: Osobe koje prijete nisu nevidljive

''Internetski prostor je u BiH slobodan i otvoren za slobodno izražavanje, razmjenjivanje kritičkog mišljenja i upućivanja konstruktivne kritike, i kao takav treba biti zaštićen…''
Vijesti / Politika | 22. 08. 2018. u 10:16 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pokušajem zastrašivanja mlade novinarke Glorije Lujanović nastoji se zaustaviti njezino profesionalno djelovanje. Profesionalna je obveza novinara da izvještavaju građane o svemu što je u javnom interesu, i nitko ne smije nikakvim, a pogotovu ne metodama prijetnji i zastrašivanja sprječavati i ucjenjivati novinare da to čine'', navodi Upravni odbor Vijeća za tisak u BiH, koje sa zabrinutošću konstatira kako se trend napada na novinare s ciljem njihovog ušutkivanja, nastavlja.

U svojem priopćenju Vijeće navodi kako najoštrije osuđuje prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala dnevnik.ba, Gloriji Lujanović, povodom njezinog izvještavanja o kampovima i zločinima mudžahedina u Središnjoj Bosni tijekom rata u BiH devedesetih, nazivajući je ''ustaškom kurvom'' i pozivajući da joj netko ''usta razvali''.

''Internetski prostor je u BiH slobodan i otvoren za slobodno izražavanje, razmjenjivanje kritičkog mišljenja i upućivanja konstruktivne kritike, i kao takav treba biti zaštićen. Zloupotreba slobode izražavanja radi širenja mržnje, upućivanja prijetnji i zastrašivanja, kao u ovome slučaju, kaznena su djela i tretiraju se po bh. krivičnim zakonima. Osobe koje pod nadimcima postavljaju ovakve kriminalne sadržaje trebaju znati da nisu nevidljive i da se njihov identitet lako može otkriti, te da mogu biti procesuirani u skladu s odredbama krivičnih zakona u BiH'', navodi se u reagiranju.

Ističe se da, ako je netko nezadovoljan novinarskim izvještavanjem, smatra ga pogrešnim ili netočnim, postoje legitimne metode reagiranja, koje su svim građanima i institucijama na raspolaganju.

 


''Slanje demantija, ispravki pogrešnih navoda, novih informacija i činjenica Vijeću za tisdak i online medije ili Regulatornoj agenciji za komunikacije, legitimni su načini reagiranja. Za slučajeve klevete otvorena je mogućnost podizanja tužbe za klevetu po Zakonu o zaštiti od klevete. Prijetnje, huškačka retorika i zastrašivanje su krivična djela i za svaku su osudu. Štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije, poziva MUP i Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije da učine sve kako bi osoba koja je uputila brutalne prijetnje novinarki Gloriji Lujanović, bila privedena i procesuirana'', navodi se u reagiranju Vijeća za tisak online medije koje poziva novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

Kopirati
Drag cursor here to close