Tek sad

Reagiranje: Hadžović osramotio Vladu HNŽ-a

U objavi se navodi da je general bošnjačke Armije BiH, osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin " heroj, a ne zločinac".
Vijesti / Politika | 08. 02. 2021. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Smatramo skandaloznim i  krajnje uvredljivim ovakav javni stav ministra Hadžovića  kojim veliča ratne zločince, te potpunim moralnim sunovratom osobe koja je dužnosnik u izvršnoj vlasti ove županije'', navodi se u priopćenju za javnost Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Navodi se kako je Rašid Hadžović, trenutni ministar prosvjete, znanosti kulture i športa HNŽ-a putem svoje objave na društvenoj mreži Facebook javno istaknuo stav i dao potporu  osuđenom ratnom zločincu i zapovjedniku 4. muslimanske brigade, za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu.

U objavi se navodi da je general bošnjačke Armije BiH, osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin " heroj, a ne zločinac".

''Osoba koja je na čelu ministarstva prosvjete, znanosti ,kulture i sporta poslala je poruku da su mu stravični ratni zločini protiv Hrvata i Srba prihvatljivi i 'patriotski opravdani'. Obzirom na potpuni izostanak suosjećanja s obiteljima žrtava nebošnjačkog stanovništva, pijeteta prema stravično ubijenim žrtvama, te hvaleći i opravdavajući ratne zločine i zločince koje svoj epilog dobivaju na Sudu BiH ističemo kako ministar Hadžović ovakvim porukama osramotio i multietničku Vladu HNŽ-a, te  narušio međunacionalne odnose i povjerenje. Ovakva osoba ne zaslužuje  niti će u buduće imati naše povjerenje'', navedeno j eu priopćenju kojeg potpisuju zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Tomislav Martinović, predsjednik kluba Hrvatski zastupnika u Skupštini Đuro Prkačin te predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH u Skupštini Damir Džeba.

Dodaje se kako smatraju da ''izostanak primjerene reakcije nadležnih tijela i blagonaklono djelovanje međunarodne zajednice na javno veličanje ratnih zločinaca od strane bošnjačkih dužnosnika, i u slučaju izjava ministrice vanjskih polova BiH „Turković“, su ohrabrile dotičnog ministra na ovaj skandalozan čin''.

Hadžović je objavu podijelio još 22. siječnja ali je tek sada uslijedila reakcija.

Podsjećamo, i komemoracija ubijenome Marku Radiću, koji je ubijen u studenom prošle godine, izazvala je reakcije jer su na njoj nazočili predstavnici HDZ-a BiH.

Tada je SDA priopćila kako je ''u uređenim društvima nezamislivo da dužnosnici vlasti odaju poštovanje osobama koje su pravosnažno osuđene za teške oblike ratnih zločina''.

''U Bosni i Hercegovini je moguće da dužnosnici nekažnjeno slave ubojice i silovatelje, jer se kriju iza mehanizama etničkog veta, pomoću kojih blokiraju usvajanje zakona o zabrani slavljenja ratnih zločinaca. S obzirom da bh. institucije ne mogu, zbog nametnutih okova, sankcionirati takve dužnosnike koji slave zločince, pozivamo one koji su zaduženi za to (OHR i PIC) da to urade'', naveli su tada iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close