Presuda

Reagiranja: Najteži zločini poznati čovječanstvu 

''I dio presude gdje je Mladić oslobođen od optužbi za genocid 1992. godine to također je u skladu s dosadašnjom praksom tribunala'', rekao je Džidić.
Vijesti / Politika | 22. 11. 2017. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presuda Ratku Mladiću je je očekivana jer je potvrdila ranije presude Tribunala koje se odnose na genocid u Srebrenici i teroriziranje građana Sarajeva te progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine, rekao je za Bljesak.info urednik agencije BIRN Denis Džidić.

''I dio presude gdje je Mladić oslobođen od optužbi za genocid 1992. godine to također je u skladu s dosadašnjom praksom tribunala'', rekao je Džidić.

Kaže kako je, s obzirom da tribunal nakon više od 20 godina zatvara svoja vrata u prosincu bilo i za očekivati da će sud pratiti svoju praksu u ovom od svojih posljednjih predmeta.

''I u tom smislu presuda je i očekivana i prati dosadašnje dokaze'', kaže Džidić i dodaje kako je u predmetima ratnih zločina vrlo teško očekivati neko zadovoljenje pravde.

Strahote zločina

''Vjerujem da je, s obzirom na strahote počinjenih ratnih zločina, teško očekivati bilo kakvu satisfakciju. Ovo je u svakom slučaju maksimalna kazna tako da bilo što drugo ne bi dovelo do nekog osjećaja pravde kod žrtava'', rekao je za Bljesak.info urednik BIRN-a.

Odvjetnica Vasvija Vidović istaknula je da je kazna doživotnog zatvora pravedna presuda za Mladića, iako je osuđen za genocid, kako kaže, ''samo u Srebrenici''.

''Imala sam nadu, s obzirom na nove dokaze, da će Ratko Mladić biti optužen i za genocid u Prijedoru. Bez obzira, on je optužen za najteža krivična djela, za genocid i za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti i smatram da je kazna doživotnog zatvora pravedna presuda'', kazala je Vidović za TV N1.

Pojašnjava da očekuje da će se Mladićeva obrana svakako žaliti, ali pravda za žrtve je donekle zadovoljena te da je Tribunal opravdao svoje postojanje.  

  / Foto: Ratko Mladić / Anadolija



Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ističe kako je presuda Mladiću još jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bježali od svoje odgovornosti.

''Kazna koju je Haaški tribunal izrekao ratnom zapovjedniku VRS neće vratiti na tisuće stradalih nedužnih civila, neće, zasigurno, ni njihovim obiteljima donijeti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost cijele regije. Ratna povijest bivše Jugoslavije pisat će se na temelju dokaza i činjenica koje su nedvosmisleno utvrđene u haaškim sudnicama, a sve ostalo su dnevno-političke reakcije s ciljem da se povijesni značaj današnjeg događaja umanji ili relativizira. Ratko Mladić je u ratu zapovijedao vojnim jedinicama koje su počinile neke od najgorih zločina u novijoj povijesti, njegova odgovornost je utvrđena izvan svake razumne sumnje i on će ostati upamćen samo po svojim zlodjelima'', kaže se u izjavi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Zvizdić se nada da će presudu koju je Međunarodni krivični sud danas izrekao Ratku Mladiću "pažljivo pročitati svi oni koji još uvijek prizivaju nove podjele i sukobe, ako već nisu  spremni da se suoče sa svojom prošlošću", priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

Slijede novi sukobi

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, komentirajući današnju presudu generalu Ratku Mladiću, rekao je da se od Haaškog suda koji je tijekom mandata prije presude Mladiću, Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

''Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haaški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora - to o ovom sudu dovoljno govori'', rekao je Ivanić za Fenu.

Smatra kako presuda Mladiću "pokazuje da se nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima i da će Haaški tribunal ostati upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku".

''Haaški tribunal je umjesto povjerenja donio nepovjerenje. A umjesto pomirenja dovest će do novih političkih sukoba'', rekao je član Predsjedništva BiH.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashadown rekao je kako je "srebrenički ubojica" suočen s pravdom.

''Oni koji poštuju vladavinu prava u ratu pozdravit će to''. kazao je.

Kako je istakao u izjavi za Fenu, "oni koji su krvarili u ratu u Bosni i Hercegovini dobili su satisfakciju".

''Ljudi u BiH koji shvaćaju da nema mira bez zadovoljenja pravde sada mogu gledati u budućnost s više sigurnosti'', poručio je Ashdown.

Nema loših naroda

Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu smatra presudu protiv Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.

''Između ostalih zločina, Mladić je proglašen krivim za zločin genocida u Srebrenici 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i progone širom zemlje, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih trupa UN za taoce. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim obiteljima donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena. Apeliramo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana'', priopćeno je iz američkog Veleposlanstva.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko opisao je današnju presudu kao izuzetno važan korak u pravcu privođenja pravdi onih pojedinaca koji su odgovorni za najužasnije zločine u Bosni i Hercegovini.

''Direktne žrtve i preživjeli nakon ovih zločina stalno nas podsjećaju na razloge osnivanja Međunarodnog krivičnog tribunala, na to zašto je njegov rad tako važan i zašto je pravda od suštinskog značaja za proces iscjeljenja cjelokupnog društva. Razumijem da je za žrtve i preživjele čekanje na pravdu bilo predugo, ali se nadam da će im ova presuda dati neki osjećaj završetka i osjećaj pravde, jer potreba za pravdom i njenim zadovoljenjem je bezvremenska i univerzalna'', ocijenio je Inzko.


Visoki predstavnik također je pozvao sve vlasti u BiH i građane da poštuju presudu i da se suzdrže od njenog politiziranja.

''Nema loših naroda, samo loših pojedinaca. Nadam se da će svi iskoristiti ovu priliku da se još jednom opredijele za proces pomirenja. Pravda sama po sebi ne donosi pomirenje, ali je neophodan prvi korak u potrazi za zajedničkim viđenjem prošlosti i u pronalasku pune istine o događajima iz jula 1995. To viđenje je put ka sigurnoj i mirnoj budućnosti'', zaključio je visoki predstavnik.

Među najtežim zločinima poznatim čovječanstvu

Na izricanju presude Ratku Mladiću, Sudsko vijeće Haaškog tribunala donijelo je presudu da genocid nije počinjen u šest bh. općina, jer je ubijena, kako su utvrdili, ''relativno mala grupa Bošnjaka''.

Većina članova Vijeća, uz suprotno mišljenje suca Alfonsa Orije, konstatirala je da su fizički izvršitelji u općinama Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvjesni izvršitelji u općinama Kotor-Varoš i Prijedor namjeravali bosanske muslimane uništiti kao dio zaštićene grupe.

Vijeće je konstatiralo da je jedini razuman zaključak taj da su fizički izvršitelji imali traženu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih muslimana.

Izričući kaznu doživotne robije u prvostupanjskoj presudi bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, predsjedavajući Sudskog vijeća Haaškog tribunala, sudac Alphonso Orie, konstatirao je da su zločini zbog kojih je Mladić osuđen među najtežim zločinima poznatim čovječanstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close