Poruke iz Beograda

Razmišljamo o drugom statusu ali bez pušaka

Dodik je rekao da politika Republike Srpske nije rat nego politika mira koji bi trebalo da osigura stabilnost u regiji.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2020. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je stav Srbije apsolutno poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma, a njen interes da Republika Srpska bude očuvana u daytonskoj BiH.

Vučić je rekao da je, prije sastanka sa rukovodstvom Srpske, na sastanku tet a tet sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom razgovarao o dokumentu koji je dobio od Dodika.

Molba Dodiku

Istaknuo je kako je njegova molba Dodiku i svima u Republici Srpskoj, uz razumijevanje da se bore za interese Srpske, da "uvijek i u svakom trenutku vode računa o interesima Srbije".

"Naš je interes očuvanje mira, kao i očuvanje Republike Srpske u okviru daytonske BiH", rekao je Vučić.

Naveo je kako ne mora nikome govoriti koliko je Srbiji stalo ne samo do dobrih odnosa, već i do Republike Srpske.

"Očuvanje mira i stabilnosti su od suštinskog značaja za Srbiju, uvjeren sam za i za Republiku Srpsku, da na prijetnje rata koje slušamo svakog dana mi moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i trpeljivo i da ni na koji način u toj igri ne sudjelujemo", rekao je Vučić.

Dodik je rekao da razumije stav Srbije za podršku Daytonskom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH.

Foto: Tanjug / Obraćanje medijima

"Mi hoćemo naš status predviđen Daytonskom sporazumom, a ako to nije moguće, sasvim je logično da razmišljamo o nekom drugom statusu. Zašto da ne razmišljamo, ali zato nećemo dignuti nijednu pušku", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da politika Republike Srpske nije rat nego politika mira koji bi trebalo da osigura stabilnost u regiji.

Trajan mir

"Naša politika je politika mira i tražimo da mir bude trajan i stabilan. Naša politika nije rat, naša politika je eskalacija mira koji bi trebalo da osigura stabilnost, prije svega, u regiji", rekao je Dodik.

Naveo je da je došao u Beograd da traži od predsjednika Srbije još jednom jamstva da se neće dozvoliti ugrožavanje silom statusa srpskog naroda u BiH i naveo da je veoma zadovoljan.

"Već u niz navrata predsjednik Vučić je veoma jasno istaknuo da se neće dešavati pogromi srpskog naroda i da srpski narod ima pravo da se politički angažira i djeluje na očuvanje svoje slobode i svojih prava. Ne tražimo ništa, nego da se provedu Daytonski sporazum i Ustav BiH", poručio je Dodik.

Video: Konferencija za novinare posle sastanka predstavnika Srbije i Republike Srpske

Dodao je kako ''srpski narod u BiH nije zadovoljan situacijom u kojoj izgubio Sarajevo, čisto srpske općine u FBiH, ali da u Republici Srpskoj smatraju da bez obzira na gubitke koji su bolni za srpski narod, prednost treba da dati miru i realizaciji sporazuma''.

Zajednički poslovi

"Politika harange protiv Republike Srpske je rezultat činjenice što bošnjačko, odnosno muslimansko rukovodstvo u Sarajevu ostaje trajno motivirano da se degradira i uništi značaj Republike Srpske do stvaranja ljušture bez sadržaja kojom će na kraju i sami Srbi biti nezadovoljni", rekao je Dodik.

Vučić je najavio da će Srbija i Republika Srpska nastaviti najbližu suradnju - formiranje zajedničke industrije zone, izgradnju auto-puta od mosta na Savi na Bijeljine, kao i niz aktivnosti radi pomoći poduzetnicima u Republici Srpskoj.

Napomenuo je kako je dogovoreno da se donese deklaracija o očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao i niz aktivnosti u oblasti obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close