Jedan jedno, drugi drugo...

Razilaženje pred kraj: Što s ravnateljem policije?

''Očekujem od Skupštine da što je moguće prije žurno imenuje to povjerenstvo, da se imenuje ravnatelj'', rekao je Bevanda.
Vijesti / Politika | 26. 09. 2018. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mandat ravnatelja policije Hercegovačko-neretvanske županije ističe za koji dan, krajem ovog mjeseca, i pravo pitanje je što dalje'', rekao je medijima ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda tijekom svečane sjednice povodom tri godine aktualnog saziva županijske vlade.

Rekao je kako prema zakonu postoji nekoliko varijanti.

''Mi smo iz MUP-a upozoravali Skupštinu HNŽ-a da mandat ističe i da je potrebno pripremiti procedure za imenovanje neovisnog povjerenstva za imenovanje ravnatelja. Nažalost, to povjerenstvo do danas nije imenovano a iz razloga što je potrebno najmanje pola godine da se procedure završe'', rekao je Bevanda.

Teletović kontra Bevande

Dodao je kako će njegovo ministarstvo predložiti vladi načine i modalitete kako da ovo sljedeće razdoblje, do imenovanje, funkcioniraju.

''Očekujem od Skupštine da što je moguće prije žurno imenuje to povjerenstvo, da se imenuje ravnatelj. Mogu reći da imam spoznaje i sam sam sudjelovao na pregovorima gdje se postigao visok stupanj usuglašenosti, ne samo oko ovog povjerenstva nego i svih radnih tijela ministarstva'', rekao je Bevanda.

Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNŽ-a rekao je kako su u njegovoj stranci SDA ''nekoliko puta naglašavali kako je došlo do grubog kršenja zakona pri procesu imenovanja ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a u prethodnom sazivu''.

Rekavši kako se ova vlada sastoji od dvije stranke koje često imaju oprečna mišljenja, Teletović je rekao kako se ne slaže s onim što je Bevanda iznio.

''Mandat ravnatelja policije ne ističe u listopada nego je mandat, ako ga je uopće imao, istekao donošenjem drugostupanjske presude Županijskoga suda u Mostaru kojom je odluka o imenovanju ravnatelja policije proglašena ništavnom i uklonjena iz pravnog prometa'', rekao je Teletović.

Sigurnost sigurna

Naglasio je kako SDA drži da ravnatelj policije HNŽ tu dužnost obavlja nelegalno.

''Imamo to što imamo, ali ono što je bitno naglasiti da imamo sigurnosnu situaciju da možemo kazati da nije došlo do većeg narušavanja sigurnosti građana i njihove imovine'', rekao je Teletović.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg rekao je kako je ovo jedno od neriješenih pitanja vlade, koje ''nije kvalitetno obrađeno i riješeno od milijun pitanja koja su riješena''.

''Morate dopustiti da nešto i ne možemo ili nismo bili u stanju i tražimo rješenja. Ali kad govorite o ravnatelju policije, iako nismo našli rješenje, pitanje sigurnosti i javnog reda i mira nikad nije bilo dovedeno u pitanje. Stanje sigurnosti iz godine u godinu je bolje'', rekao je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close