Žene u vlasti

Ravnopravnost spolova: Koliko je žena u BiH u vlasti?

U BiH samo je 13 posto žena u Domu naroda BiH i daleko smo ispod europskog prosjeka u pogledu članova koji se delegiraju u te domove.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2017. u 12:30 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je ispod europskog prosjeka kada je u pitanju ravnopravnost spolova u procesu donošenja odluka, a sudeći prema novom izvještaju Vijeća Europe ni europske zemlje nisu još uvijek ostvarile ravnopravnost po ovom pitanju.

Izvještaj koji je objavljen danas prati napredak 46 država članica prema ciljevima koje je Ministarsko vijeće Vijeća Europe postavio još 2003. godine po kojima najmanje 40 posto žena ili muškaraca mora biti uključeno u sve sfere političkog i javnog života. Samo dvije države od njih 46, Finska i Švedska, su dostigle tu razinu u pogledu učešća žena u zastupničkim domovima parlamenata. Prosječno, parlamenti u europskim državama imaju 25,6 posto žena.

Bosna i Hercegovina je u tom pogledu ispod prosjeka sa 21,4 posto žena u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine. Hrvatska ima još manji postotak od 20 posto, Crna Gora 13 posto, dok u Srbiji postotak žena među zastupnicima 34 posto.

Niti jedna od država taj cilj nije dostigla kada je riječ o gornjim domovima zakonodavne vlasti. U BiH samo je 13 posto žena u Domu naroda BiH i daleko smo ispod europskog prosjeka u pogledu članova koji se delegiraju u te domove.

Kada je riječ o izvršnoj vlasti, prosječan postotak žena na čelu država, vlada, regionalnih vlada i općina i gradova iznosi 17 posto.

Prema podacima iz izvještaja, u BiH je 22 posto žena na poziciji državnog ministra, što je blago ispod europskog prosjeka od 23 posto i od 2005. godine se postotak udvostručio. U Hrvatskoj i Srbiji je taj postotak još manji, odnosno niži od 15 posto.

Od 13 vlada srednje razine vlasti u BiH (entitetskih i kantonalnih) samo je na čelu jedne žena, što je sedam posto  i niže je od europskog prosjeka od 10 posto.

Izvještaj je tretirao i ravnopravnost spolova u sudstvu, gdje u europskim vrhovnim sudovima u prosjeku trećina žena. Kada je riječ o visokim sudovima, europski prosjek učešća žena je 41 posto. U BiH je situacija bolja od prosjeka pa taj postotak iznosi 49 posto. Najteža situacija, prema izvještaju je u diplomaciji gdje je samo 13 posto žena veleposlanica. U BiH zastupljenost žena u toj oblasti u skladu s europskim prosjekom dok je u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji taj postotak viši.

''Ove brojke pokazuju da je još uvijek dug put pred Europom kako bi dostigla spolnu ravnopravnost'', rekao je povodom objavljivanja izvještaja glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland, koji je pozvao sve države članice da poduzmu korake kako bi se stanje popravilo u svim oblastima života.

Kopirati
Drag cursor here to close