Hrvatski Sabor

Raspudić: RH treba proglasiti Komšića nepoželjnim i blokirati EU put BiH

''Hrvatska je trebala proglasiti Željka Komšića personom non grata i jasno staviti do znanja da ne samo da neće podržati europski put BiH, već i da će blokirati dobivanje statusa zemlje-kandidata dok se ne promjeni izborni zakon”, kaže Raspudić.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2020. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini nikada nije bio lošiji, ocijenili su u utorak oporbeni zastupnici u raspravi o izvješću o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskoga naroda u BiH i upozorili na kršenje Daytonskog sporazuma. Zastupnik Mostar Nino Raspudić kazao je kako je Hrvatska davno trebala proglasiti Željka Komšića personom non grata te blokirati europski put BiH dok se ne izmijeni Izborni zakon BiH.

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) govoreći o Hrvatima u BiH kazao je kako se sve svelo na humanitarnu pomoć, edukacije i protokole, a da položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini nikad nije bio lošiji.

Riječ je o opstanku Hrvata u BiH, o prvorazrednom političkom problemu, o nepoštivanju Daytonskog sporazuma, Hrvata je sve manje, u kulturnoj, identitetskoj i ekonomskoj su krizi, a naše aktivnosti su se svele na jedno izvješće u godini dana, kazao je Zekanović.

''Jedino što je bitno ovoj vlasti je da HDZ ima opet tri zastupnika iz BiH u Hrvatskom saboru'', ustvrdio je Zekanović.

Miroslav Škoro (Klub Domovinskog pokreta) naglasio je da Hrvati u BiH očekuju ozbiljnu raspravu o svom položaju, a ne nabrajanje što su predsjednik Vlade i Ministarstvo vanjskih poslova radili u prošloj godini.

''Položaj Hrvata u BiH je vrlo loš, čak gori nego je bio za vrijeme Jugoslavije. Zadaća je Republike Hrvatske da skrbi o Hrvatima izvan Hrvatske, ali i da, kao supotpisnica Daytonskog sporazuma, onda kada se duh tog sporazuma u jednakopravnosti narušava, intervenira”, kazao je Škoro.

Kritizirao je i model pomoći Hrvatima u BiH kroz kupnje knjiga, stipendije ili izdvajanje novaca za zvonik ocijenivši takvu pomoć “promašenom i jalovom”.

Nino Raspudić (Klub Mosta) izvješće o provedbi Deklaracije nazvao je “katalogom održanih sastanaka i upućenoj humanitarnoj pomoći” te upozorio na nedostatak konkretne vanjskopolitičke potpore.

''Hrvatska je trebala proglasiti Željka Komšića personom non grata i treba jasno staviti do znanja da ne samo da neće podržati europski put BiH, već i da će blokirati dobivanje statusa zemlje-kandidata dok se ne promjeni izborni zakon”, rekao je Raspudić.

Zdravka Bušić (HDZ) istaknula je kako je u prošloj godini napravljeno puno i ostvarena većina zahtjeva iz Deklaracije te ocijenila da je napravljen pomak na promicanju prava Hrvata u BiH .

No, dodala je, ne možemo biti do kraja zadovoljni dok se ne ostvari puna jednakopravnost odnosno dok postoji i najmanja mogućnost nametanja Hrvatima člana Predsjedništva. Bušić je posebno istaknula potporu BiH na njezinom europskom i atlantskom putu.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) drži da je izvješće puno fraza i parola o jednakopravnosti hrvatskog naroda, a da nigdje se ne spominje kvaliteta života Hrvata u BiH.

''Sliči na hvaljenje lika i dijela boga Sunca Plenkovića”, ocijenila je, prenosi HMS.

Arsen Bauk (Klub zastupnika SDP-a) najavio je da će SDP izvješće o provedbi Deklaracije primiti na znanje ocijenivši ga dobrom prilikom da se raspravlja o BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close