O odnosu prema Hrvatima u BiH

Raspudić pitao Plenkovića o pismu koje liči na Komšićevo

Raspudić je rekao kako se dogodio hladan tuš kada je nakon petodnevnog virtualnog posjeta BiH 'nižerazredni birokrat iz Vijeća Europe' Christophe Poirel…
Vijesti / Politika | 07. 04. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Naša je pozicija da je ključno, kapitalno pitanje za koheziju BiH izmijeniti izborni zakon koji će biti plod dogovora političkih stranka i institucija u BiH, i koji će omogućiti pravedne izbore i legitimnu zastupljenost, osobito kad je riječ o izborima u Federaciji BiH", istaknuo je hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu u saborskom Aktualnom prijepodnevu.

Ni milimetra

Nino Raspudić (Most) pitao je Plenkovića ima li kakav kontakt s Marijom Pejčinović Burić, bivšom hrvatskom šeficom diplomacije, a sada glavnom tajnicom Vijeća Europe  i što se s njom događa, te hoće li Hrvatska reagirati na izjave „nižerazrednog birokrata“ VE kako je vrijeme da BiH prijeđe na moderniji sustav koji nije temeljen na konstitutivnim narodima.

"Što se tiče Pejčinović-Burić i njenih stavova kao glavne tajnice VE, to morate pitati nju", uzvratio mu je Plenković, ističući kako je, dok je bila hrvatska ministrica, provodila politiku Hrvatske koja je više nego jasna kad je riječ o pravima Hrvata i konstitutivnosti hrvatskog naroda.

''Sve naše diplomatske inicijative koje imamo s bitnim akterima vezane su za poštivanje prava Hrvata u BiH'', rekao je Plenković te poručio kako je pozicija Hrvatske jasna i stabilna i ''neće se promijeniti ni milimetra''.

Na Raspudićev navod da je saborski Odbor za Hrvate zbog spomenute izjave pisao Pejčinović-Burić, pa umjesto odgovora dobio dociranje, uzvratio je da pismo nije vidio, no ponovio je da će, kad je o Hrvatima u BiH riječ, Hrvatska uvijek biti za njihovu ravnopravnost, konstitutivnost i izmjenu izbornog zakona. 

Pismo kao od Izetbegovića

Naime, Raspudić je rekao kako se dogodio hladan tuš kada je nakon petodnevnog virtualnog posjeta BiH 'nižerazredni birokrat iz Vijeća Europe' Christophe Poirel, šef Uprave za ljudska prava, izjavio da je vrijeme da BiH prijeđe na moderniji sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima

'''Tom protuustavnom, zločinačkom izjavom... Poirel je dolio ulje na vatru. Slijedile su trijumfalističke izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, pa Komšić kaže da ta izjava ima historijski značaj i da je vrijeme za uspostavljanje građanske države. A očito je to ohrabrilo i Bakira Izetbegovića da prekine započete pregovore s hrvatskim predstavnicima o promjeni izbornog zakona''', kazao je Raspudić.

Napomenuo je da je na njegovu inicijativu Odbor za Hrvate izvan Hrvatske uputio pismo Vijeću Europe s pitanjem glavnoj tajnici Mariji Pejčinović Burić je li to službeni stav i dijeli li ga ona, a dobili su 'skandalozan odgovor' u kojem stvarnog odgovora nema, ali im se 'docira citirajući presudu Europskog suda za ljudska prava'.

''Pismo je izgledalo kao da je stiglo iz ureda Željka Komšića ili Bakira Izetbegovića'', kaže Raspudić.

Kopirati
Drag cursor here to close