Zenica

Raspodijeljene fotelje, 'nestao' mandatar

Kasumović je kazao kako se proces otegao te da će, ako ne formiraju vlast u ovom sastavu, Nezavisni blok ići u opoziciju.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2019. u 11:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna većina u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) više ne postoji. Na današnjem sastanka u uredu predsjedatelja Skupštine ZDK Ismeta Sarajlić (SBB), mandatar Mehmed Bradarić (SDP), objavio je da više nema podršku sedam stranaka i neophodnih 18 zastupnika.

''Još u petak, odlukom vrha stranke, koaliciju su napustila tri zastupnika SBB, a nakon današnjeg priopćenja za javnost iz Stranke za BiH, jasno je da smo ostali na podršci 17 zastupnika'', kaže Bradarić.

Dodao je kako će pokušati i dalje oformiti većinu te skupiti potrebnih 18 glasova za svoju vladu, ali što se tiče eventualne koalicije sa SDA, Bradarić kaže kako on u tome sigurno neće sudjelovati.

''Članovi SDP-a, koji su tu na sastanku, koji su i članovi Predsjedništva, za takve dogovore ne znaju. Ali, ono što ja mogu sa sigurnošću tvrditi, 100 posto, i ukoliko dođe do takve kompozicije, Bradarić Mehmeda u svemu tome nema'', kazao je, dodajući kako je on tek 14. siječnja ušao u priču oko sastava Vlade ZDK te da je to, vjerojatno, bilo i prekasno.

Savez za bolju budućnost (SBB) je tijekom pregovora u petak obznanio da napušta koaliciju od sedam stranaka i proces formiranja nove vlasti u tom kantonu, ali je predsjedatelj Sarajlić koji je član te stranke, danas bio na sastanku.

''Ministarstva su raspoređena, ali ostaje još jednom da provjerimo važe li potpisi zastupnika SBB-a i dalje, nakon što su napustili koaliciju. Ako važe, mi bismo 31. siječnja trebali imati sjednicu Skupštine, na kojoj će biti imenovana Vlada'', kazao je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je pregovara u ime Nezavisnog bloka te je i prvi napustio sastanak.

Kasumović dodaje kako je Nezavisni blok dobio ministarstva financija, zdravstva te poljoprivrede, bloku stranaka oko A-SDA, u kojem su još i Stranka za BiH te neovisni zastupnici, pripali su MUP i ministarstvo prometa i komunikacija, dok će BH blok (SDP i DF i Naša stranka) dobiti resore obrazovanja, gospodarstva, boračka pitanja, pravde i socijalne skrbi.

Kasumović je kazao kako se proces otegao te da će, ako ne formiraju vlast u ovom sastavu, Nezavisni blok ići u opoziciju.

Na pregovorima danas ponovo nije bilo predstavnika Stranke za BiH, koja kao ni Naša stranka, po koalicijskom sporazumu ne bi ni trebala imati ministre u kantonalnoj vladi.

Kopirati
Drag cursor here to close