SIP BiH

Mostar će pričekati: Raspisani ovogodišnji lokalni izbori

Lokalni izbori u BiH trebali bi biti održani 4. listopada 2020. godine.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2020. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je na sjednici jednoglasno donijelo Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, koji bi trebali biti održani u nedjelju 4. listopada ove godine.

Odlukom o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, raspisuju se neposredni izbori za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

Odlukom je predviđeno da izbori budu održani u nedjelju 4. listopada ove godine.

Izbori za izbor vijećnika u Vijeću grada Mostara će se raspisati po sticanju nepohodnih uvjeta za raspisivanje i održavanje izbora.

SIP BiH neće, uz ovu odluku, donijeti uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine, nego će ono biti usvojeno nakon što se osiguraju sredstva za provedbu lokalnih izbora 2020. godine, cijeneći odluke nadležnih organa u BiH u vezi sa stanjem epidemije uzrokovane virusom Covid-19.

 

Usvojena je i Odluka o zaklјučivanju Središnjeg biračkog spiska sa stanjem na dan 06.05.2020. godine u 24.00 sata.

Ukupan broj upisanih birača u Središnji birački spisak je 3.374.364 birača, a u ovaj broj su uključeni i birači iz Grada Mostara i to 100.474 birača.

Član SIP-a BIH Suad Arnautović ovom prilikom kazao je da se mora ograničiti duplo glasanje.

''A mislim tu na Mostar, ne možemo dozvoliti da neko glasa 4. listopada glasao na izbori, pa ponovo glasao na dan kad se održe izbori u Mostaru. A to je moguće da se promijeni prebivalište. Nije sporno za ovih 100.000 koji su registrirani u Mostaru'', istaknuo je Arnautović.

Foto: Screenshot / Sjednica SIP-a
Kopirati
Drag cursor here to close