Prije i poslije

Raguž: Poremećaj identiteta hrvatskih elita

Raguž smatra da, bez obzira na medijska prepucavanja, suradnja HDZ-a i SDA funkcionira i prije i poslije izbora.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2019. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i Hrvatski narodni sabor imaju poremećaj identiteta, rekao je za N1 Slaven Raguž, čelnik Hrvatske republikanske stranke, koja je napustila HNS nakon gašenja mostarskog Aluminija.

''Jedan identitet imaju prije izbora, a drugi poslije izbora. Prvo su imali četiri godine legitimno izbranih hrvatskih dužnosnika koji nisu napravili apsolutno ništa kako bi se poboljšao status Hrvata. Oni su praktično nastavili tamo gdje je stala platforma koju je Hrvatima nametnula međunarodna zajednica. Ova situacija nametanja Željka Komšića od strane bošnjačke elite nam je praktično bila džoker u rukavu da se pokrene priča o izbornim promjenama'', rekao je Raguž.

Tvrdi da je njegova stranka insistirala da se iskoristi ta situacija da se zamrzne status svih hrvatskih dužnosnika u BiH, da se ne ulazi u bilo kakve razgovore oko formiranja vlasti na svim razinama dok se stvari ne riješe.

"Nije bilo sluha za to, legitimno izabrani dužnosnici hrvatskog naroda iz HDZ-a BiH su nastavili funkcionirati u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti s onima koji su financirali i nametali nama Željka Komšića. I ne samo to, oni govore kako nema ulaska u vlast bez izmjena Izbornog zakona, ali savršeno funkcioniraju u aktualnom sazivu Vlade Federacije, Vijeća ministara i u novoizabranom Federalnom i državnom parlamentu, gdje se donose zakoni po osnovu 'novoformirane' većine. Imamo funkcioniranje na svim razinama, a izmjene Izbornog zakona nisu donesene, tako da imamo jednu krajnje licemjernu i beskrupuloznu politiku hrvatskih elita", naglasio je Raguž.

Smatra da, bez obzira na medijska prepucavanja, suradnja HDZ-a i SDA funkcionira i prije i poslije izbora.

"Imate situaciju da poslije izbora oni funkcioniraju u Vlade Federacije BiH, u Vijeću ministara. Donose zakone, raspolažu sa proračunskim novcem, zadužuju BiH na svim razinama i to partnerstvo traje i traje. Trešnja na vrhu torte je saradanja SDA i HDZ-a na lokalnoj razini, oni se već pripremaju za lokalne izbore, a nisu još implementirani rezultati prošlih Općih izbora", istakao je.

Komentirajući sastanak i pokušaj dogovora SDA i HDZ-a, Raguž navodi kako bi se do rješenja došlo davnih dana da je tim strankama u cilju doći do rješenja.

Video: Slaven Raguž za N1: Krajnje licemjerna i beskrupulozna politika hrvatskih elita


''Radi se isključivo o jednoj predstavi za javnost, dok se pravi i stvarni dogovori prave kad se svjetla pozornice ugašena. Što se tiče Grada Mostara, očekivati neko rješenje od ove dvije stranke je iluzorno", istaknuo je.

"Što će se dogoditi sa izborima u Mostaru? Vjerojatno nakon ove presude suda u Strasbourgu, međunarodna zajednica će pritisnuti Ustavni sud da dođe do rješenja. Ustavni sud će se proglasiti nenadležnim kao što je to bio slučaj s prethodnim slučajevima koji tretiraju Izborni zakon, te će se loptica prebaciti na Središnje izborno povjerenstvo, koje će, kao što je to bio slučaj i za Opće izbore, donijeti privremeno rješenje za Grad Mostar. A u nas u BiH sva privremena rješenja su u biti trajna rješenja i vjerojatno će se na taj način riješiti trakavica oko izbora u Mostaru", naveo je.

Kopirati
Drag cursor here to close