Pismo

Raguž otvoreno: Bez Safetovog zapisa ne može

Raguž tvrdi da je Oručević osobno, po nalogu Rasima Delića, 'umirivao' front na direktnoj liniji s Ratkom Mladićem.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2019. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svake godine početkom srpnja iz svoje jazbine u medije ispliva Safet Oručević. Mostarski superjunak, utjelovljenje svih Avengersa u jednoj osobi, koja je s praćkom i dva kamena obranio Mostar od više agresora. Uživajući u ratnoprofiterskom klimatiziranom komforu dijeli, od naroda skupo naplaćene, moralne lekcije. Zarobljen u selektivno probranoj i izmišljenoj prošlosti, ne želi da tu prošlost ostavimo iza sebe i napokon krenemo živjeti. Kako bi se prošlost uistinu i ostavila iza, krenulo naprijed, treba malo Safeta podsjetiti na istinu'', kaže u priopćenju za javnost Slaven Raguž Predsjednik HRS-a.

Raguž navodi kako se hvali Oručević ''kako je još prije rata bio bogat čovjek, s jahtama, stanovima, ali da se ''ne hvali se kako je 'podešenim ključem provaljujući u stanove i kioske' stekao to bogatstvo, zbog čega je još 1977. bio u zatvoru''.

''Govori Safet kako je, poput Mojsija, u ratu predvodio narod na 'blokiranoj lijevoj obali, logoru na otvorenom'. Zaboravio usput kako je tada bio pripadnik HVO-a i kako je, za svaki slučaj, sebi priskrbio hrvatsku putovnicu, za ne daj Bože zatrebalo. Kao tadašnji predsjednik IO SDA zna on vrlo dobro kako, blokade nikada nije ni bilo, da se moglo bježati u svakom trenutku…'', navodi Raguž.

''On to zna jer je kao 'predsjednik odbora za izbjeglice i marketing' preko istog slao izbjeglice u Hrvatsku i dalje za Europu, o čemu je tada uvelike pisao princu Bakiru, prije njihovog susreta u 'središtu UZP zločina', tj. u Zagrebu. Nije samo slao izbjeglice, nego svakog tko je bio iole 'darežljivi' prema njemu, pa je tako za one 'najdarežljivije' redovito pisao i zapovjednicima 'zločinačkog' HVO-a. Toliko je, dakle, taj 'zločinački obruč' bio čvrst kada je kroz njega prolazilo naoružanje u jednom smjeru, a u drugom izbjeglice, ranjenici i Safetovi 'darežljivci'.  Kaže Safet da nije on branio i obranio samo od 'ustaša', nego i od četnika. Kako je branio Mostar od četnika opisao je Ratko Mladić, u intervjuu kojeg je dao srpskom Principu, kada je opisivao kako mu je Safet Superman dolazio kako bi dogovorio trgovinu na crno i, onako usput, korištenje srpske teške artiljerije protiv HVO-a. Suradnja koja je trajala dvije godine i koju je Mladić opisao riječima: „Odjeven u maskirnu uniformu, Oručević je iskoračio i pružio ruku govoreći: Čast mi je upoznati se s Vama, gospodine generale. Znam mnogo o Vama i žao mi je što nismo na istim stranama. Na što sam ja rekao: Znam i ja o tebi mladiću mnogo više nego što misliš. Čak više od Silajdžićeve supruge!'' na što je ovaj zanijemio, a dalje razgovore je preuzela Fatima Leho'' objavio je početkom 2004. časopis za srpska pitanja Princip.

Raguž tvrdi da je Oručević osobno, po nalogu Rasima Delića, 'umirivao' front na direktnoj liniji s Ratkom Mladićem.

Govoreći o njegovim istupima o ratu, Raguž piše kako ''nije prvi put da Oručević ima dvojaka mjerila''.

''U jednom trenutku, kao odgovorni za marketing u ratu, tražio je od HVO-a vozilo vojne policije, da bi u drugom vojnicima ABiH dijelio famozne 'upute muslimanskom borcu', stigle iz Zenice, a na osnovu kojih se ritualno ubijalo na toj istoj herojski oslobođenoj lijevoj obali, što je u svome svjedočenju u Haagu priznao i sami ef. Smajkić. Čemu sve ovo? Istinski nutarnji mir i iskreni suživot u Mostaru će zaživjet tek u trenutku kada u drugi plan padnu ratni profiteri, s obje strane, mentalno komunistički đuturumi koji su sve svoje stekli na račun tuđe žrtve i krvavo se bore, lažima generirati mržnju među ljudima, kako bi mogli što dulje parazitariti na tuđoj žrtvi. Pokušajte legalno otvoriti obrtničku radnju, restoran, ćevabdžinicu na lijevoj obali grada i sve će vam biti jasno. Bez Safetovog zapisa ne može. Safete, reci nam kada ti je dosta da iskupimo koliko ti treba, pa da više ne zagađuješ naš prostor. I ne sam Safete! Povedi sa sobom svoje kolege s 'ove' strane, kolege koje poput tebe tuđu žrtvu koriste za osobni probitak. Povedi 'tehničku' vladu Nevenka Hercega koja proračunskim novcem financira tvoje privatne muzeje 'agresije'. Povedi te svoje 'neprijatelje' i kolege koje ti se ne žele zamjeriti, odgovoriti ti, kojima si ti bliži nego narod koji ih je birao i na račun kojeg postadoše suvremeni feudalci. Sve ste stekli hraneći mržnjom običan puk, pa bi sada opet, jer drugo ništa i ne znate'', naveo je, između ostalog, Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close