HRS

Raguž: Hrvati su davno trebali napustiti Parlament FBiH

Kada se novac dijeli, sve nacionalne i domoljubne vrijednosti padaju u drugi plan", rekao je Raguž
Vijesti / Politika | 21. 06. 2018. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski zastupnici su treba napustiti rad Parlamenta FBiH još u ožujku prošle godine, kad je bošnjačka većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojila protueuropsku rezoluciji o osudi federalizma, izjavio je za Dnevnik.ba član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jučer su napustili rad ove institucije i to zbog činjenice da je bošnjačka većina usvojila Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Parlamentu FBiH kojom se pokušava izigrati presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“. Cilj ovog zakona je izigrati načela konstitutivnosti i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Hrvatski zastupnici se vratiti u Parlament FBIH samo ako to odluči HNS BiH.

"Nakon što se u ožujku prošle godine u Parlamentu Federacije bez prisutnosti hrvatskih zastupnika izglasovala nekakva rezolucija o osudi inicijativa o federalizaciji, na sjednici Predsjedništva HNS-a sam zatražio da se zastupnici stranaka s hrvatskim predznakom ne vraćaju na daljnje sjednice tog doma, dok god se stvari u Federaciji ne dovedu na razinu međusobnog poštivanja i dok se ne stvore institucionalni uvjeti ravnopravnosti hrvatskog naroda kojim bi se onemogućilo bilo čije nametanje volje i odluka u Parlamentu", izjavio je Raguž.

To je, dodao je, bilo očigledno institucionalno gaženje hrvatskog naroda i tada je bio izvrstan trenutak kada smo trebali i morali "pokazati zube".

"Što se događa? Oni se vraćaju na sjednicu dan nakon te sjednice i zajednički glasuju o proračunu sa tim istim zastupnicima koji su samo dan ranije popljuvali sve konstitutivne vrijednosti Hrvata kao političkog bića u BiH. Kada se novac dijeli, sve nacionalne i domoljubne vrijednosti padaju u drugi plan", rekao je Raguž i dodao kako isto vrijedi kada se radi o zaštiti korupcije i kriminala.

"Bez obzira što su znali kako će dan kasnije biti sjednica na kojoj će se htjeti nametnuti protuustavni zakon o tzv. izbornim jedinicama, hrvatski zastupnici su, ne samo zajednički sa SDA i SBB, nego i sa SDP-om, izglasovali izmjene kaznenog zakona s kojim se pomaže nekolicini visokih dužnosnika SDA involviranih u koruptivne aktivnosti i s kojim se amnestiraju svi oni dužnosnici koji će u budućnosti zloupotrebljavati položaj za koruptivne aktivnosti", upozorio je Raguž.

"Dakle, napuštanje sjednice od strane hrvatskih zastupnika kada se nametalo ovaj zakon nije ništa drugo nego minimum koji se od njih očekivao, no nema tu nikakve dosljednosti niti političke artikulacije. Isključivo politički marketing. Pri prvoj sljedećoj prigodi kada se bude dijelilo novac poreznih obveznika, vratit će se oni", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close