Sigurnost

Radončić u Zagrebu: BiH neće postati parkiralište za migrante

"Mi smo namjerno izabrali Hrvatsku za prvi bilateralni susret kako bismo pokazali da nam je odnos s njome strateški bitan, jer dijeli nas preko tisuću kilometara duga granica", rekao je novi bošnjački ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2020. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je u ponedjeljak u Zagrebu da ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje i da će učiniti sve da BiH ne postane parkiralište za migrante.

"Mi smo namjerno izabrali Hrvatsku za prvi bilateralni susret kako bismo pokazali da nam je odnos s njome strateški bitan, jer dijeli nas preko tisuću kilometara duga granica", rekao je novi bošnjački ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

"Bosni i Hercegovini iznimno je važno da hrvatska granica bude apsolutno neprobojna za ilegalne migrante iz sigurnosnih i svih drugih razloga", istaknuo je Radončić.

"Hrvatska neće time samo ostvarivati svoje ciljeve prema Schengenu, nego ćemo postići pragmatičnu poziciju da ruta preko BiH za sve migrante više ne bude tako atraktivna i da će nas izbjegavati", objasnio je.

Božinović se složio s time, ali je poručio da "nije u interesu da bude i drugih i trećih ruta".

"Trebamo se na razini EU-a dogovoriti što je cilj i namjera kada su u pitanju ekonomske migracije", dodaje Božinović.

"Svi u BiH i regiji će se morati solidarizirati. Ukoliko se EU i mi ne dogovorimo, bit ćemo u problemu. Sve ću učiniti da BiH ne bude parking za migrante", istaknuo je Radončić i pozvao Bruxelles da migrantsku krizu ne tretira samo kao humanitarnu, već i sigurnosnu.

Dodao je kako 93 posto pomoći zemalja EU-a za BiH odlazi na humanitarna pitanja, a samo sedam posto na sigurnosna.

BiH nedostaje policajaca

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je s bosanskohercegovačkim kolegom dogovorio pojačanu suradnju s njihovom graničnom policijom, a Radončić je upozorio na "alarmantno stanje" u zemlji po tom pitanju.

"Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice. U posljednje tri godine granična policija nije zaposlila niti jednog novog mladog čovjeka", istaknuo je Radončić.

Kaže da je BiH "hitno" potrebno 400 policajaca, a ukupno 1200.

Suzbijanje krijumčarenja

Božinović je kazao da su danas gotovo svi sigurnosni izazovi transnacionalni i da je prekogranična suradnja nužnost.

Naglasio da je Hrvatska uhitila tisuću krijumčara prošle godine te dodaje da se radi "o jednom o najbrže rastućih oblika organiziranog kriminala na ovim prostorima".

"Već 95 osoba uhićeno je od početka godine. To je sigurno jedno područje suradnje koje moramo dodatno jačati s nadležnim službama unutar BiH, ali i drugih", smatra hrvatski ministar.

Radončić se na kraju zahvalio na dosadašnjoj pomoći Hrvatske BiH i pozvao Božinovića u posjet, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close