Reagiranje

Radončić progovorio o optužbama da stoji iza prosvjeda boraca

Savez za bolju budućnost je priopćio je da je boračko nezadovoljstvo kulminiralo i ljude najviše boli nepravda.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2018. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povodom spekulacija da SBB stoji iza opravdane boračke pobune, slobodan sam podsjetiti javnost da režimski mediji, politički policajci i priljepci već cijelo desetljeće meni, čak i krivično pokušavaju podvaliti takvu ulogu'', rekao je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić povodom boračkih prosvjeda.

Savez za bolju budućnost je priopćio je da je boračko nezadovoljstvo kulminiralo i ljude najviše boli nepravda.

''SBB je imao velikih problema i prijetnji zbog javnog ukazivanja na zloupotrebe raznih varalica, poput Šerifa Patkovića i njegovog sina, koji se obiteljski nagrađuje s po 50 tisuća KM iz boračkih fondova, odnosno sredstava poreznih obveznika. Ministru za boračka pitanja Bukvareviću, pojedincima iz SDA i stranačkim mešetarima još od 1995. godine, apsolutni prioritet su izborni rezultati, a ne istinska briga o ljudima'', navodi Radončić.

Tko se boji registra

Također, neprihvatljivim smatra objašnjenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića da se navodno ne smije objaviti registar boraca, jer to ne dozvoljava Zakon o zaštiti osobnih podataka.

''To uopće nije točno. Uostalom, ako su ljudi časno branili svoj narod i ginuli u obrani  svoje zemlje Bosne i Hercegovine,  zašto bi sada od javnosti skrivali svoja imena za najponosniji dio svog života. Registra i objavljivanja imena se boje lažni, stranački, vojnici, koje je neko dopisivao i od njih pravio dijelove glasačke mašine'', mišljenja je Radončić.

Iz navedenih razloga, poručuje da treba objaviti imena da javnost može da prepozna i zaustavi one koji nezasluženo godinama otimaju novac od pravih boraca. 

''Nema potrebe za podsjećanjem na opravdanu pobunu naroda u veljači 2014. godine ili ranije demonstracije boraca pred Vladom FBiH, koje se i danas u organizacijskom smislu žele pripisati meni. Savez za bolju budućnost podržava borce, ali ih ne organizira, niti je to uopće potrebno. Oni se sami organiziraju i na to ih tjeraju 25-godišnja nebriga vladajuće SDA i nepošten sustav koji su prilagodili za sebe i probrane sljedbenike'',  naveo je Radončić.

I SDP uz branitelje

I SDP BiH je objavio kako podržava "opravdane zahtjeve boraca za bezuvjetnu i hitnu objavu registra boraca s podacima na osnovu kojih će se znati kako je stečen taj status, kao i zahtjev da se okonča financiranje ogromnog broja boračkih udruženja iz proračuna, a od čega je mali broj boraca imao koristi".

Navedeno je kako SDP podržava i zahtjev da se borcima bez zaposlenja ili drugog vida primanja osigura adekvatna mjesečna naknada u skladu s objektivnim mogućnostima i prema dužini ratnog staža.

''SDP ne podržava blokadu prometnica kao sredstvo borbe, ali smatramo da je revolt boraca opravdan zbog ignorantskog odnosa vlasti prema boračkim zahtjevima i višemjesečnim prosvjedima'', navodi se u priopćenju SDP-a BiH.

Navode da je "teško i pretpostaviti koliko novca odlazi na različite privilegije, dodatke ili jednokratne vidove pomoći koje rijetko dolaze tamo gdje su najpotrebnije - najugroženijim boračkim obiteljima".

Zato pozivaju "Vladu Federacije BiH da hitno pristupi objavi kompletnog boračkog registra i da obustavi neefikasno rasipničko financiranje boračkih organizacija, te da izvrši temeljitu analizu objektivnih mogućnosti dodjele boračkih dodataka razvojačenim braniteljima, koji nemaju drugog vida materijalnih primanja".

 

Kopirati
Drag cursor here to close