Korak bliže

Radno za vrijeme odmora - obavljeni razgovori s kandidatima koji žele birati komesara

Prvi zadatak ''Nezavisnog povjerenstva za odabir i reviziju'' će biti izbor komesara
Vijesti / Politika | 19. 08. 2021. u 09:54 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obavljeni su razgovori s kandidatima koji su se prijavili na ponovljeni javni natječaj za imenovanje 'Nezavisnog povjerenstva za odabir i reviziju', koje bi trebalo izabrati komesara u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, potvrdila je za Bljesak.info Julieta Jurić predsjednica Komisije za izbor i imenovanje Skupštine HNŽ-a.

Inače, ponovljeni natječaj je raspisan 18. svibnja 2021. godine, a objavilo ga je Povjerenstvo za izbor i imenovanje Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

''Od 39 osoba koje se prijavilo na natječaj, šest kandidata nije priložilo svu traženu dokumentaciju, a jedan kandidat nije došao na intervju'', kazala je Jurić, ističući da će se aktivnosti nastaviti u rujnu, kada završe godišnji odmori.

''Sumirat ćemo rezultate i u devetom mjesecu ćemo raditi na prijedlogu kandidata za Skupštinu za 'Neovisno povjerenstvo za odabir i reviziju'. Nismo htjeli da nam previše vremena prođe, pa smo za vrijeme godišnjih odmora ipak uradili intervjue s kandidatima'', kazala je Jurić.

Nestranačka pripadnost 

Podsjetimo, Jurić je ranije za naš portal rekla kako je u tekstu natječaja bilo posebno istaknuto da kandidati ne smiju imati stranačku pripadnost, te da će Komisija nastojati osigurati nacionalnu zastupljenost na području Županije i predložiti rang-listu s najboljim kandidatima za konačno imenovanje.

U natječaju je navedeno kako se Neovisno povjerenstvo sastoji od sedam članova dva predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a i pet članova iz reda civilnog društva.

Navodi se i kako će to biti ''cijenjeni znanstvenici iz oblasti pravnih znanosti, kriminologije ili ljudskih prava, koji ne predstavljaju neku političku stranku''.

Zadaća povjerenstva

U natječaju se također navodi da su temeljni zadaci Neovisnog povjerenstva da raspisuje javni natječaj, razmatra prispjele prijave, obavlja odabir odgovarajućih kandidata, predlaže ministru kandidata za ravnatelja policije, razmatra sve žalbe na rad ravnatelja policije uključujući i žalbe građana. Također zadaća povjerenstva je i ocjenjivati sveukupni rad ravnatelja policije u slučaju da se isti ponovno imenuje na drugi mandat, da razmatra prijedloge Skupštine, Vlade ili ministara o smjeni ravnatelja policije.

Neovisno povjerenstvo može predložiti smjenu ravnatelja policije u slučaju - dokaznog kaznenog djela ili teške povrede službene dužnosti, u slučajevima iz članka 61. Zakona o unutarnjim poslovima HNŽ, te izdavanje izvješća o neposluhu od strane EUPM.

Članovi Neovisnog povjerenstva za odabir i reviziju imenuju se na period od četiri godine i imaju pravo na naknadu za svoj rad sukladno propisima Skupštine županije, odnosno njezinih radnih tijela.

Trakavica od 2013. godine

Inače, ranije smo pisali da trakavica s ravnateljem policije u HNŽ-u traje još od 2013. godine, kada je istekao mandat dotadašnjem komesaru Amiru Begiću. Još prije isteka mandata tadašnje Neovisno povjerenstvo pokrenulo je novi natječaj za izbor kandidata za novog komesara kada odabiru Dragana Brkića.

Vlada HNŽ-a je taj prijedlog pokušala staviti na sjednicu, no točku o izboru komesara policije HNŽ-a nije bilo moguće uvesti jer su pojedini članovi Vlade napuštali sjednice. Nakon nereda 2014. godine za v.d komesara je imenovan Dragan Brkić, koji u međuvremenu odustaje od imenovanja. Na ljeto iste godine je raspisan novi natječaj te je novi prijedlog Neovisnog povjerenstva bio Ilija Lasić. Prijedlog ide Vladi, koja opet nije mogla zakazati niti održati sjednice radi izostanka ministara SDP-a i SDA.

Nakon toga je neovisno povjerenstvo sukladno Zakonu o unutarnjim poslovima HNŽ zakazalo sjednicu, tajnim glasovanjem ponovno potvrdilo kandidata Iliju Lasića te je u rujnu donesena Odluka o imenovanju Lasića za policijskog komesara, a ta Odluka je konačna i obvezujuća.

Lasić je stupio na funkciju u listopadu.

Ponavljanje povijesti

No povijest se ponovila i ove godine. Pitanje komesara opet je potegnuto nakon što su dva policijska službenika pretukla mladića ispred ulaza zgrade, nakon čega su stranke pokrenule salvu komentara i osuda. Nakon tog događaja za 29. travanj Vlada HNŽ-a je najavila sjednicu s prijedlogom imena za vršitelja dužnosti policijskog ravnatelja. No sjednica je odgođena na zahtjev ministara iz reda SDA.

Tada su se oglasili i Ured Visokog predstavnika i OHR navodeći da je odgovornost na vlastima HNŽ-a da osiguraju da imenovanje vršitelja dužnosti policijskog komesara ispunjava uvjete i kriterije predviđene zakonom.

''Postizanje brzog konsenzusa o načinu rješavanja osjetljivih pitanja koja se tiču javne sigurnosti je apsolutni minimum koji građani očekuju nakon šokantnih i nasilnih događaja do kojih je došlo tijekom vikenda. Pravo pitanje na koje vlasti HNŽ trebaju odgovoriti je kako su dozvolili da se dogodi ovakav propust. Ovo nije samo pitanje koje se odnosi na protekli vikend. Neuspjeh da se imenuje Neovisni odbor za izbor i reviziju, koji je neophodan za popunjavanje funkcije policijskog komesara, traje još od 2017. godine. To je neoprostiva izdaja povjerenja javnosti, koja sa sobom nosi stvarne, bolne posljedice po živote i imovinu građana za koje tvrde da ih predstavljaju“, poručili su tada iz OHR-a.

Po posljednjim informacijama MUP-u HNŽ-a nedostaje 240 policajaca, a oko 50 njih ne može otići u mirovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close