Izborni zakon

Radmanović: Problemi dođu kada neki u Sarajevu umisle…

"Novine koje donosi taj zakon ne možemo primijeniti do izbora. Elektronsko glasovanje jeste budućnost i potrebno je, ali ne na ovaj način", kaže Radmanović.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2018. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH je propalo jer nema kvalitetne većine na razini BiH ni za jednu važnu stvar, rekao je izaslanik u Domu naroda parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Nekadašnji član Predsjedništva BiH, koji je i potpredsjednik SNSD-a, naveo je kako su se u posljednja dva-tri mjeseca mnogi sjetili da se približava održavanje izbora i pokušali izmijeniti Izborni zakon.

"Potreba za izmjene Izbornog zakona postoji i to svi znaju u BiH, a postoje čak i odluke Ustavnog suda BiH za izmjenu određenih članova Izbornog zakona, ali o tome nitko nije vodio računa do posljednjih nekoliko mjeseci", istaknuo je Radmanović za Glas Srpske.

Naglasio je kako sve u vezi s prijedlogom izmjena Izbornog zakona, koji govori o uvođenju elektronskog glasovanja zbog navodnih krađa, ukazuje na jednu poludiverziju u kojoj se pokušava iskoristiti ukupna situacija za stvaranje "ad hoc većine", koja bi dovela do usvajanja izmjena zakona koji je neprimjenjiv.

"Novine koje donosi taj zakon ne možemo primijeniti do izbora. Elektronsko glasovanje jeste budućnost i potrebno je, ali ne na ovaj način", kaže Radmanović.

Dodao je kako je protiv intervencije visokog predstavnika u BiH kada je riječ o ovom zakonu, te da ne očekuje dogovor Hrvata i Bošnjaka u vezi s izmjenama ovog akta koji se odnose na realizaciju odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda, piše Hina.

Radmanović je rekao kako se uvijek dođe do problema "kada neki u Sarajevu umisle da mogu da biraju predstavnike drugih naroda", što se dogodilo u izboru Vijeća ministara i rukovoditelja u oba doma parlamenta BiH, gdje autentični predstavnici konstitutivnih naroda nisu birali svoje predstavnike kada su Srbi u pitanju.

Naveo je kako je drugi dio problema taj što političke opcije koje su izgubile u svom entitetu, i praktično u svom narodu, počinju da rade protiv njih.

"Oni ne vode računa o interesu naroda koji ih je izabrao, već o tome da su protiv vlasti Srpske. To su stvari koje ne treba ponavljati u budućnosti jer će BiH odvesti tko zna gdje", istaknuo je Radmanović.

Naglasio je kako je Predsjedništvo BiH u ovom mandatu nanijelo štetu Srpskoj, te da njegovi članovi u tri i pol godine nisu ništa pokazali.

Kada je riječ o integracijama BiH u NATO, Radmanović kaže da je ključni problem u usvojenom Pregledu obrane.

"To je potpuno negativna stvar i ključni korak na putu k NATO-u. Nije ključni korak to što Mladen Ivanić priča - aplikacija za članstvo koja uostalom nije ni prihvaćena, jer je uvijetno dobijen MAP, nego je ključni korak na tom putu Pregled obrane koji je omogućio i knjiženje vojne imovine", rekao je Radmanović.

Ocijenio je kako je Ivanić to trebao spriječiti jer je imao pravo veta, te da je imenovanje predstavnika BiH u svijetu katastrofalno.

Kopirati
Drag cursor here to close