Ipak

Radikali ne odustaju od formiranja srpsko-ruskog centra u Vojvodini

Zastupnici Skupštine Vojvodine odbacili su u utorak inicijativu SRS-a, za što su skupili 30.000 potpisa potpore, da se u Novome Sadu formira srpsko-ruski humanitarni centar
Vijesti / Politika | 09. 05. 2018. u 15:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska radikalna stranka (SRS), unatoč odluci Skupštine Vojvodine da odbaci tu inicijativu, poručuje da neće odustati od formiranja srpsko-ruskog centra za hitne intervencije u izvanrednim situacijama u Vojvodini, prenio je u srijedu novosadski portal „021“. 

Zastupnici Skupštine Vojvodine odbacili su u utorak inicijativu SRS-a, za što su skupili 30.000 potpisa potpore, da se u Novome Sadu formira srpsko-ruski humanitarni centar, po uzoru na takvu službu otvorenu u Nišu, a čije djelovanje zabrinjava EU i Ameriku. 

„Bez obzira što je vladajuća većina koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS), uz podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine odbacila našu inicijativu, ogromna potpora građana i realna potreba za obrazovanjem jednog ovakvog Centra, dodatno motiviraju SRS da nastavi inzistirati na tome", poručili su radikali i ocijenili kao skandalozan i ignorantski stav predsjednika pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji je bio dužan uputiti mišljenje Skupštini Vojvodine u povodu inicijative, navodi portal „021“. 

Pokrajinska vlada nije uputila nikakvo mišljenje, dodaje SRS, najgrublje ignorirajući 31.157 građana, koji su svojim potpisima podržali ideju. Mirović ideju za formiranje Srpsko – ruskog centra u Vojvodini naziva politikanstvom i bespotrebnim dupliranjem kapaciteta, a na sva zvona veliča prekograničnu suradnju u području civilne zaštite s Hrvatskom i Europskom unijom i najavljuje otvaranje centra za izvanredne situacije u Novom Sadu, prenosi Hina. 

„Miroviću je prihvatljiva suradnja s Hrvatskom, EU, sutra i s NATO, samo ne s Ruskom Federacijom. Srpska radikalna stranka je mišljenja da bilo koji oblik suradnje s bratskom Rusijom donosi čist benefit i konkretnu korist za sve građane koji žive na prostoru Republike Srbije", naveli su radikali. 

Inicijativu za formiranje centra podnesena je Skupštini Vojvodine prije tri mjeseca. 

Predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović ranije je izjavio da je postojanje centra u Nišu „sasvim dovoljno“. 

“Prije svega u tehničkom smislu, nema potrebe da dupliramo kapacitete - da jedna politikantska inicijativa naiđe na bilo kakav odgovor osim onog da u tehničkom smislu to apsolutno nije potrebno", naveo je Mirović. 

Pitanje statusa Srpsko-rusko humanitarnog centra u Nišu, kako ocjenjuju mediji, već pet godina je jedan od ključnih međunarodnih izazova za vlast u Beogradu. 

Rusija traži da se njenim službenicima u Nišu dodijeli diplomatski status, ali se tome protive EU i SAD, dok sama Srbija shodno svojoj politici balansiranja između Istoka i Zapada ne iznosi jasno stajalište.

Kopirati
Drag cursor here to close