RS u Beogradu

Putin zna i razumije

''Više od 400 milijuna eura košta taj plinovod i to će sigurno biti jedan od naših veoma značajnih razvojnih projekata'', rekao je Dodik novinarima u Beogradu.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2019. u 07:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, nakon razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Beogradu, kako je važno da Republika Srpska osigura energetsku stabilnost kroz plinovod koji treba izgraditi iz Srbije, pa sve do Novog Grada.

''Više od 400 milijuna eura košta taj plinovod i to će sigurno biti jedan od naših veoma značajnih razvojnih projekata'', rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Rusi ostaju

Istaknuo je kako je tijekom sastanka s Putinom kojem je prisustvovala i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, potvrđeno da raniji planovi u okviru "Južnog" toka" budu realizirani kroz projekt "Turski tok".

Dodik je naglasio da je bilo riječi i o uspješnoj suradnji Srpske i Rusije, odnosno poslovima koji obavlja ruska kompanija Zarubežnjeft u nepovoljnom poslovnom okruženju koji podrazumijeva globalnu promjene na tržištu nafte, te kao veoma značajno istakao uvjeravanje Putina da ''oni ostaju tamo prisutni''.

''Želimo našu suradnju usmjeriti k onome što je život, a to je izgradnja plinovoda. Ponovo smo o tome pričali. Razgovarali smo o i rekonstrukciji termoelektrana Ugljevik i Gacko'', rekao je Dodik.

Putin zna

Napomenuo je kako je bilo riječ i o potrebi da se studenti iz Republike Srpske što više uključe u obrazovni sustav Rusije.

Foto: RTRS / Cvijanović i Dodik s Putinom u Beogradu

Dodik je posebno istaknuo zadovoljstvo da je tijekom ručka razgovarao i s generalnim direktorom ruskog Gasproma Aleksejom Milerom. Kada je riječ o političkim temama, Dodik je naveo da je Putin izrazio privrženost međunarodnom pravu, Daytonskom mirovnom sporazumu i cijelovitosti integriteta BiH, kao i obrani dobijenih pozicija Srpske.

Istanuo je kako Putin zna da je bilo mnogo kršenja Daytonskog sporazuma, da je bilo mnogo arogancije i naglasio da Putin razumije da je situacija u BiH složena.

Linč iz Sarajeva

Dodik je, kako prenosi Srna, rekao i kako je sastanak s Putinom pokazao ''koliko je nedolična ta mizerna atmosfera linča koja se dešava u Sarajavu u vezi s navodno štetnim ruskim utjecajem''.

Dodik je naveo da je Putin čestitao za izborne rezultate u BiH, te potvrdio da su razgovarali o njihovoj primjeni, dodavši da misli da u Rusiji "znaju o čemu se radi" kada je riječ o opstrukcijama i uslovljavanjima na tom planu.

''Taj dio neprincipijelnog ponašanja. Oni to vrlo dobro razumiju. Naravno da razumiju da netko indicira političku javnost u Sarajevu da bi počela s uvjetovanjem'', rekao je Dodik.

Predsjednica RS-a je rekla kako je zahvalna ruskom predsjedniku za obranu daytonskih pozicija ne samo Srpske, nego i cijele BiH.

Svjetski igrač koji razumije

Navela je kako je ''jako važno imati velikog svjetskog igrača koji razumije koliko je važno očuvati Dayton i daytonsku poziciju Republike Srpske, ali ne raditi ni protiv koga u BiH'', te dodala da joj je žao što to mnogi u BiH ne razumiju.

S druge strane, Federalna televizija objavila je kako ''BiH, makar službeno, nije spominjana na sastanku ruskog i srbijanskog predsjednika''.

''Ipak, spominjanje ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN-a izravno je povezano i s BiH. Osim toga, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bez suglasnosti ostalih članova, otišao je u Beograd, istina u privatnu posjetu'', navodi FTV.

Kolega protiv

Televizija prenosi i stav člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je ova posjeta slika bilateralnih odnosa dviju država, te da nema potrebe da BiH bude predmet razgovora.


''Ukoliko želimo na ovim principa iz poštivanja naših vanjskopilitičkih odnosa da gradimo odnose s Rusijom, onda to trebamo raditi iz ove zgrade, na sjednici Predsjedništva BiH, uz odgovarajuće odluke i to tako treba da se radi. Odlazak Dodika na taj sastanak je njegov privatni čin, on ne održava poliitku BiH niti bilo što da uradi ne može održavati stavove BiH'', rekao je Dodikov kolega iz Predsjedništva.

Kopirati
Drag cursor here to close