Sastanak u Rimu

Putin preko Italije smiruje odnose s Europom

Putin je na novinskoj konferenciji nakon razgovora s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Rimu rekao da je Rusija pratila talijanske napore za unapređivanjem pogoršanog odnosa EU-a i Moskve.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2019. u 08:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak kako se nada da će se Italija boriti da se popravi odnos Europske unije i Rusije, te da će pomoći uvjeriti novo vodstvo bloka da su sankcije protiv Rusije kontraproduktivne.

Putin je na novinskoj konferenciji nakon razgovora s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Rimu rekao da je Rusija pratila talijanske napore za unapređivanjem pogoršanog odnosa EU-a i Moskve, ali je kazao da potpuno razumije da je manevarski prostor ograničen raznim faktorima, prenosi Reuters.

"Nadamo se da će Italija dosljedno i jasno govoriti o svom stavu (o poboljšanju veza) i borbi za ono što je više puta rečeno u javnosti, odnosno za potpuni povratak normalnim odnosima između Rusije i Europe u cjelini", kazao je Putin u Rimu.

 Rekao je da je velika pažnja posvećena ekonomskoj suradnji.

''Italija je važan trgovinski partner. U 2018. trgovina između dviju zemalja povećala se za gotovo 13 posto na 27 milijardi dolara. Želio bih vas podsjetiti da je ta brojka za 2013. iznosila 54 milijarde dolara. To je nešto čemu bismo trebali težiti'',naglasio je Putin,prenosi njegov ured.

 Europska unija od 28 zemalja uvela je ekonomske sankcije Rusiji 2014. nakon što je Rusija anektirala od Ukrajine poluotok Krim dajući podršku proruskim separatistima koji se bore protiv kijevskih snaga u istočnoj Ukrajini.

 Trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Engleskoj prošle godine dodatno je zategnulo odnose. Britanija je za taj incident okrivila Rusiju i uvjerila svoje partnere iz EU na daljnje sankcije prema Moskvi.

 Rusija je demantirala bilo kakvu umiješanost u Skripal aferu,podsjeća britanska novinska agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close