Slučajevi na Tužiteljstvu

Puno nepravilnosti - Sve više prijava SIP-u

Sve više prijava građana Središnjem izbornom povjerenstvu
Vijesti / Politika | 19. 09. 2018. u 19:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Prijava Anela Kajtezovića konačno je dokumentirana i bit će proslijeđena zajedno sa još 150 predmeta Tužiteljstvu BiH. Anel je naime otkrio da je njegovo prebivališe u Njemačkoj, gdje je otišla preporučena koverta za glasovanje, iako nikada nije napustio BiH. Slučajeva poput njegovih, sve je više.

Do danas je u Središnje izborno povjerenstvo pristiglo više od 270 prijava. Prvi kontigent upućen je Tužilteljstvu, potvrđeno je nakon sjednice SIP-a.

"Informacija obuhvata blizu 150 osoba, i to na način da sadrži tri službene zabilješke iz PU Odžak, koja se odnosi na izjave tri lica da ih je neko mimo njihove volje prijavio da glasuju putem pošte. Zatim obuhvaća prijavu jednog fizičkog lica iz Orašja, koji prijavljuje četiri osobe sa ličnim podacima, da ih je neko mimo njihove volje registrirao da glasuje putem pošte, i navodi imena dodatnih 137 osoba bez osobnih podataka za koje ta fizička sumnja da je njihova izborna volja zloupotrebljena. Informacija također sadrži 50 pojedinačnih prijava osoba koje su se javili SIP-u putem maila ili telefonski, da ih je neko registrirao da glasuje putem pošte, a oni to nisu uradili", kazala je Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a.

Od 2008. godine do danas Središnje izborno povjerenstvo uputilo je 75 dokumentiranih prijava sa više od 600 osoba Tužiteljstvu BiH, no pred Sudom je vođeno je tek nekoliko postupaka. Samo jedan je završio zatvorskom kaznom i to uvjetno do 10 mjeseci zatvora. Spomenimo 2016. godinu kada su procesuirani Dragan Šekarić, Dragoljub Milović i Branko Pereula, jer su na izborima 2010. godine prevarili veću grupu građana kako bi došli do glasova za Daliborku Milović. Sudski postupak trajao je čak šest godina. Presuđeni su uvjetno.

Na sjednici SIP-a danas se našla i informacija o nesrazmjeru broja ličnih karata i registrovanih birača. Podsjetimo direktor IDDEEA-e potvrdio je je za N1 kako je u opticaju 3.101.437 osobnih iskaznica , što je mnogo manje od broja birača na Središnjem biračkom spisku koji broji 3.352.993. Članovi SIP-a poručuli su kako se istekom losobne iskaznice ne oduzima biračko pravo, iako bez validnog dokumenta birač ne može pristupiti glasovanju. U tom kontekstu dodaju

"2017.godine u maju mjesecu Agencija za identifikacijske dokumente je izašla u javnost sa podatakom da je u BiH bilo nešto više od jedan milijun nevažečih osobnih iskaznica, i u tom broju je oko oko 200.000 nevažećih osobnih iskaznica građana. Tu su građani u inozemstvu, socijalno ugrožene porodice i slično", naglasila je kazala je Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a.

Inače nakon sjednice SIP-a novinarima je potvrđeno kako u središnjem biračkom popisu i dalje postoji značajan broj umrlih osoba, iako ih je samo ove godine brisano preko 5000. Navodi se primjer Raguž Anice iz Stoca koja je rođena 1908. godine i koja i dalje ima priliku glasovati, iako je umrla 2004. godine.

"Suština je da matični uredi moraju raditi svoj posao, nakon toga MUP-ovi činjenicu smrti unijeti u centralnu evidenciju građana iz kojih SIP crpi podatke", kazala je Pirić, te dodala da ime preminule osobe ne znači nužno zloupotrebu identiteta ako birački odbori zakonito rade svoj posao.

Pojedini članovi SIP-a danas su zaključiili i da je zbog svega navednog ovo svojevrsno izvandredno stanje za Središnje izborno povjerenstvo, zbog čega je zatražen hitni sastanak sa svim predsjednicima općinskih izbornih komsija, ali i IDDEEA-e.

Na sjednici je usvojena i informacija o uvođenju videonadzora u Glavni centar za brojenje glasova gdje će rad 375 radnika pratiti četiri kamere. I Služba za reviziju SIP-a podnijela je izvještaj u kojem je navedeno da je tek devet političkih partija ispoštovalo pravila financiranja. odnosno da će protiv 52 biti pokrenuti postupci.

Kopirati
Drag cursor here to close