Vijeće ministara

Puklo i zbog NATO-a

NATO put glavni je uvjet za formiranje novog sastava Vijeća ministara BiH, ali i imenovanje Zorana Tegeltije na pozicju predsjedavajućeg. Za to je potrebno jednoglasje u Predsjedništvu BiH, a toga bez suglasnosti o MAP-u nema.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2018. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je na sjednici Vijeća ministara BiH u letvrtak trebao biti razmatran Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019, čiji je predlagač Komisija za NATO integracijski proces BiH, do toga nije došlo. Sjednica je prekinuta, a ova točka mogla bi se naći na narednoj sjednici, 10. siječnja.

Zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u, sudeći prema potezima političkih predstavnika iz RS-a, BiH će još dugo čekati, navodi Federalna televizija. Umjesto da na sjednici Vijeća ministara BiH bude razmatran Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH, čije bi usvajanje ubrzalo put ka NATO-u, uslijedila je rasprava o utvrđivanju dnevnog reda. Ministri iz RS-a zahtijevali su skidanje ove točke, a sjednica je potom i prekinuta.

''Mislim da nisu ispunjeni formalnopravni uvjeti da se ta točka nađe na dnevnom redu zato što posao nije završilo Povjerenstvo za NATO integracije'', kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH (SDS).

Rad ovog povjerenstva upravo su blokirali politički predstavnici iz RS-a, koji nisu prisustvovali njezinoj posljednjoj sjednici. Razlog - otvoreno upozorenje predsjednice RS-a Željke Cvijanović da će, ukoliko donesu bilo kakvu odluku u vezi s NATO-om, krivično odgovarati. Ministri iz RS-a u Vijeću ministara smatraju da Povjerenstvo mora doći do jedinstvenog dokumenta.

Video: Republika Srpska blokira NATO put BiH

''Koji bi došao pred Vijeće ministara i mislim da bi bilo najbolje da oni to još jednom pogledaju i pokušaju doći do jedinstvenog papira o kojem bismo raspravljali'', kaže Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH (PDP).

NATO put glavni je uvjet za formiranje novog sastava Vijeća ministara BiH, ali i imenovanje Zorana Tegeltije na pozicju predsjedavajućeg. Za to je potrebno jednoglasje u Predsjedništvu BiH, a toga bez suglasnosti o MAP-u nema.

''Svatko tko kani vršiti vlast u BiH i ko kani dobiti mandat od Predsjedsništva BiH mora imati jasan plan i program u kojem se naša vanjskopolitička opredjeljenja moraju poštovati'', poručio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

''To je razlog zašto bi se mogla uskratiti podrška budućem mandataru, ali neka ostane da vidimo hoće li to biti promijenjeno'', kazao je Željko Komšić, član Predsjdeništva BiH (DF).

''Nema ništa od BiH u NATO-u, to se zna. Mogu oni da pričaju šta hoće, RS ima svoju deklaraciju o vojnoj neutralnosti i mi koji radimo uime RS-a u zajedničkim institucijama toga se pridržavamo'', istaknuo je Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH (SNSD).

FTV navodi kako su stavovi dužnosnika iz RS-a odranije poznati, a i nakon izbora su potvrdili da će zastupnici na državnoj razini insistirati na politici koja nas neće voditi ka članstvu u NATO.

Kopirati
Drag cursor here to close