Samoodređenje

Puigdemont će se kandidirati na izborima za Europski parlament

Puigdemont već petnaest mjeseci živi u Belgiji gdje vodi kampanju za nezavisnost Katalonije od Španjolske.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2019. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont kandidirat će se na svibanjskim izborima za Europski parlament kao prvi na listi stranke za nezavisnost Zajedno za Kataloniju (Junts per Catalunya), priopćila je u nedjelju glasnogovornica katalonske vlade Elsa Artadi.

"Najbolji način da se nastavi internacionalizacija problema i da nas se čuje u Europi, te da se vidi represija, jest dati slobodan glas stranci u Europi. A taj glas ne može biti drugi nego Puigdemontov", rekla je Artadi, članica stranke Zajedno za Kataloniju, na konferenciji za medije. Prethodno je održan sastanak te stranke.

Puigdemont već petnaest mjeseci živi u Belgiji gdje vodi kampanju za nezavisnost Katalonije od Španjolske. On traži dogovorni i međunarodno priznati referendum kojim bi se stanovnici pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika izjasnili jesu li za uspostavu samostalne republike Katalonije.

On je u listopadu 2017., nekoliko dana nakon proglašenja republike Katalonije u parlamentu u Barceloni, otišao u Bruxelles a španjolska vlada je bila raspustila katalonsku vladu i raspisala prijevremene izbore.

U Španjolskoj je protiv njega bila podignuta optužnica za pobunu protiv Španjolske jer je sudjelovao u organizaciji referenduma o nezavisnosti unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, a također i za neposluh te korištenje javnog novca za organiziranje referenduma. Belgija i Njemačka, gdje je bio priveden prošle godine, odbile su ga izručiti Španjolskog nakon čega je povučen europski uhidbeni nalog, prenosi Hina.

Izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja.

"To je trenutak za napraviti dodatni korak u internacionalizaciji prava na samoodređenje Katalonije iz srca Europe", poručio je Puigdemont u nedjelju preko Twittera. 

Njegov nasljednik na funkciji predsjednika vlade Katalonije, Quim Torra, nastavio je inzistirati na referendumu o nezavisnosti. Španjolska središnja vlada to odbija.

Prošli mjesec je pak počelo suđenje za dvanaestero bivših Puigdemontovih suradnika i katalonskih dužnosnika optuženih zbog organiziranja referenduma 1. listopada 2017. i naknadnog izglasavanja republika u parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close