Šestorka

Puca u Sarajevu zbog helikoptera?

I SDA je reagirala navodeći kako je Katica mnogo pričao na današnjoj press-konferenciji, ali nije dao ključni odgovor…
Vijesti / Politika | 03. 12. 2019. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom izjave ministra unutarnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo Admira Katice da je plan nabavke helikoptera i dodatnih troškova za hangar i edukaciju, što ukupno iznosi blizu 40 milijuna KM, oglasio se SBB i priopćio kako smatra da je u pitanju notorna neistina.

''Upravo su zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Dževad Poturak i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić problematizirali ovaj biznis i s njime transparentno upoznali javnost. Stoga, ministar Katica treba znati da iza nabavke nema šestorke, jer SBB odbija da participira u neodgovornom trošenju enormnih novčanih sredstava građana koja se moraju utrošiti na mnogo važnijim stavkama od helikoptera kojim bi se vozili neostvareni ministri ili politički čelnici'', navodi se u reagiranju SBB-a.

Foto:  Rene Stecker / Helikopter Bell 412

I SDA je reagirala navodeći kako je Katica mnogo pričao na današnjoj press-konferenciji, ali nije dao ključni odgovor kada je u pitanju afera oko nabavke helikoptera - zašto izdvaja čak 27,4 milijuna KM.

''Katica se skrivao iza ideje da je nabavka helikoptera 'mjera šestorke''', dodaju iz ove stranke. Ističu da nitko nije postavio pitanje zašto se kupuje helikopter, već zašto se po tako visokoj cijeni (27,4 milijuna KM) kupuje?

''Mediji su već ranije objavili da je cijena navedenog helikoptera (marke Bell 412) na tržištu mnogo manja od 27,4 milijuna KM koliko je Katica zagrabio iz proračuna KS. Od najveće je važnosti sada upratiti kakve veze s protokom ovog novca imaju kadrovi Naroda i pravde, poznati po sistemskoj naobrazbi samo u oblasti nelegalnog crpljenja javnog novca, o čemu su svjedočili i sami ministri u Fortinoj vladi'', navodi SDA Kantona Sarajevo.

Naime, ministar Katica je na pressici rekao kako dio tog 'paketa', koji se odnosi na MUPKS, podrazumijeva i nabavku višenamjenskog helikoptera koji je namijenjen za operativne poslove MUP-a, kao i za civilne potrebe, uključujući podršku za medicinske intervencije, te intervencije u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa...

Video: Predstavljen projekt uspostave helikopterske jedinice MUP-a KS

Katica je dodao kako je u tom kontekstu pristupio operativnoj realizaciji mjera koje se odnose na MUPKS, uzimajući u obzir njihove sigurnosne aspekte, te neophodne korake u administrativnom smislu (Vlada KS usvojila izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u sklopu kojeg je predviđeno i postojanje helikopterske jedinice MUP-a KS).

Naveo je, istovremeno, kako realizacija tog projekta podrazumijeva kreiranje određene financijske konstrukcije/projekcije, a u svrhu transparentnog informiranja javnosti o dosadašnjim koracima na tom planu.

Kopirati
Drag cursor here to close