Vijeće ministara

Prva sjednica i prva odluka - Kredit

Usvojena je Odluka o potrebi otvaranja za javnost sjednica Vijeća ministara.
Vijesti / Politika | 30. 12. 2019. u 14:38 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu, na prvoj sjednici od formiranja novog saziva Vijeća, usvojilo Odluku o zaključivanju ugovora s Europskom investicijskom bankom za financiranje izgradnje autoceste na Koridoru Vc u vrijednosti 140 milijuna eura, za dionice Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

Također, usvojena je Odluka o potrebi otvaranja za javnost sjednica Vijeća ministara.

Predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija rekao je novinarima nakon sjednice da trenutno ne postoje ni tehničke ni proceduralne mogućnosti da sjednice budu otvorene za javnost, ali da je zaduženo Glavno tajništvo da za najviše 60 dana ponudi tehničko rješenje i najbolje prakse iz regije i Europe.

''Također, danas je za guvernera BiH pri Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) imenovan Vjekoslav Bevanda, za guvernera BiH pri Svjetskoj banci Bisera Turković, a ja sam imenovan za guvernera BiH pri Međunarodnom monetarnom fondu'', naveo je Tegeltija.

Foto: Fena / Tegeltija pred medijima

Na sjednici su imenovani i odbori za vanjsku politiku, te ekonomiju Vijeća ministara.

Za predsjedavajućeg Odbora za vanjsku politiku imenovan je Sifet Podžić, a za njegovog zamjenika Josip Grubeša, dok su članovi odbora ministri čiji su resori vezani za tu oblast.

Tegeltija je rekao da je za predsjedavajućeg Odbora za ekonomiju imenovan Vjekoslav Bevanda, za njegovog zamjenika Staša Košarac, a članovi odbora su ministri čiji su resori vezani za ekonomiju.

Video: VMBiH - Novi ugovor s EIB-om o 140 miliona eura za Koridor Vc

''Osim toga, usvojili smo Odluku o privremenom financiranju institucija BiH za tri mjeseca 2020. u iznosu 241,5 milijun KM dok ne bude usvojen proračun za 2020., te Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta 'Izgradnja graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija u iznosu 14,5 milijuna KM'', pojasnio je Tegeltija.

Naglasio je da je točka "Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019. - 2022." skinuta s dnevnog reda jer u pripremi sjednice o njoj nije postignuta suglasnost.

Kopirati
Drag cursor here to close