VSTV

Provjeravaju se suci i tužitelji s ratnom prošlošću

Među njima je i ime Šabana Maksumića, suca koji je predsjedavao sudskim vijećem u procesu protiv ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića
Vijesti / Politika | 26. 10. 2017. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) u četvrtak je pokrenulo inicijativu čiji je cilj uvesti mogućnost otpuštanja sudaca i tužitelja u slučajevima kada se utvrdi da imaju problematičnu ratnu prošlost, odnosno da su povezani sa slučajevima spornih istražnih i sudskih procesa iz razdoblja rata od 1992. do 1995., što je inicijativa prvotno pristigla iz Republike Srpske.

Na sjednici održanoj u Sarajevu tijesnom većinom od sedam prema šest glasova članovi VSTV-a, neovisnog tijela koje jedino ima ovlasti imenovati i razrješavati suce i tužitelje u BiH, odlučili su Ministarstvu pravosuđa uputiti zahtjev za izmjenu odgovarajućeg zakona kojim bi se uveo institut "iznimne mogućnosti razrješenja suca ili tužitelja" bez provedenog stegovnog postupka, kako je to sada propisano.

Ovakva inicijativa uslijedila je nakon što je na dnevni red sjednice VSTV-a, na čijem je čelu Milan Tegeltija, ranije sudac iz Banje Luke i s dobrim vezama s vlašću Milorada Dodika, dospio dokument u kojemu se tvrdi kako su neki od sudaca i tužitelja u državnom sudu odnosno tužiteljstvu povezani s ratnim zločinima i slučajevima zlostavljanja ratnih zarobljenika i zatočenih civila tijekom rata.

U dokumentu Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske su pobrojana imena petnaest državnih sudaca i tužitelja za koje se u dokumentu tvrdi kako su tijekom rata navodno sudjelovali u zlostavljanjima Srba.

Među njima je i ime Šabana Maksumića, suca koji je predsjedavao sudskim vijećem u procesu protiv ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića, koji je u tom procesu ranije ovog mjeseca u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi za ratne zločine.

Vlasti i mediji i RS nakon toga su pokrenuli pravu hajku protiv tog suca, iako je on bio samo predsjedatelj vijeća u procesu Oriću u kojemu je bilo još dvoje sudaca srpske nacionalnosti.

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je kako je taj proces bio primjer slučaja u kojemu "musliman sudi muslimanu", a neke udruge iz RS pokrenule su kampanju čiji je cilj bio dokazati da je Maksumić, kao sudac koji je tijekom rata radio na Okružnom sudu u Sarajevu, izricao drakonske i nepravedne kazne Srbima.

VSTV je na takve optužbe odgovorio konstatirajući kako su suci neovisni u postupanju i donošenju odluka ističući kako oni sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona.

"Oni su slobodni u zastupanju svog shvaćanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni bilo kome pojašnjavati svoja pravna shvaćanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke", stajalište je VSTV-a, čiji su članovi ipak djelomice pokleknuli pritiscima iz RS i otvorili prostor istraživanju "ratne prošlosti" nositelja pravosudnih funkcija.

Tako su posebnim zaključkom od Tužiteljstva BiH zatražili podatke o tome vodi li se protiv bilo kojeg suca ili tužitelja, čije je ime spomenuto u informaciji pristigloj iz Banje Luke, ali i bilo kojeg drugog suca ili tužitelja u BiH, vodi istraga, odnosno kazneni postupak.

Uz to su zatraženi podaci o svim osobama optuženim za ratne zločine, njihovoj nacionalnosti i pravnim kvalifikacijama koje su im stavljene na teret, s posebnim osvrtom na zločin protiv čovječnosti.

Članovi VSTV-a koji su glasovali protiv pokretanja svojevrsne istrage nad sucima i tužiteljima u četvrtak su kazali kako je riječ o nepotrebnom i opasnom koraku koji može ugroziti rad pravosuđa, ali i koji je protivan međunarodnim konvencijama.

Kopirati
Drag cursor here to close