Ured predsjednika Slovenije

Protiv raspada: Pahor želi da BiH čim prije postane dio Europske unije

Istaknuto je i da predsjednik Pahor želi da BiH čim prije postane dio Europske unije.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2021. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je zagovornik Bosne i Hercegovine, njene teritorijalne cjelovitosti, europske perspektive i mirnog razvoja što uvijek dosljedno naglašava, rečeno je za N1 iz njegovog ureda.

Istaknuto je i da predsjednik Pahor želi da BiH čim prije postane dio Europske unije.

“Pahor dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa ka širenju Europske unije koje bi uključivalo također BiH koja ima s EU trenutno najslabije formalne veze”, rekli su.

Naglasili su da Pahor redovito upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

“U tom kontekstu je zbog zabrinutosti pred tim idejama o tome pitao svoje sugovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada je početkom ožujka posjetio Sarajevo. Predsjednik Pahor je o tome govorio i javno prilikom obraćanja Sobranju Republike Sjeverne Makedonije, 25.9.2020: ‘Pri tome bi naglasio svoju ocjenu koja je važna, ukoliko je točna: ako ne dođe do proširenja Europske unije ili proširenje bude dosta kasnilo, u toj regiji će se polako pojaviti teza da raspad bivše Jugoslavije još uvijek nije završen i da je potrebno umjesto postojećih granica uvažiti etničke granice. Iz povijesnog iskustva znamo da je veoma malo mogućnosti da takav proces prođe mirnim putem i bez konflikata koji bi mogli šire zahvatiti i sigurnost te stabilnost u Jugoistočnoj Europi. Zato sam već više puta rekao da je proširenje Europske unije na Zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje koje zahtjeva i od Europske unije da razmisli o boljoj strategiji'”, rekli su za N1 iz njegovog ureda.

Predsjednik Pahor u svjetlu europske perspektive Zapadnog Balkana priprema sastanak lidera inicijative Brdo – Brijunski proces, očekivan u svibnju.

“Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nije upoznat s navodnim non-paperom i ne može ga komentirati. Predsjednik Pahor je zagovornik Bosne i Hercegovine, njene teritorijalne cjelovitosti, europske perspektive i mirnog razvoja što uvijek dosljedno naglašava”, kazali su.

Podsjetimo, Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Europi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije, te upitao: "Možete li se vi u BiH mirno razići?".

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Komšić je u izjavi za Fenu potvrdio je da je predsjednik Republike Slovenije postavio to pitanje.

“Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non paper”, kazao je za Fenu Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close