Leti vrijeme

Prošlo je 12 godina od 'raskola' u SDA zbog gradonačelnika Mostara

Dnevni list podsjeća da je Ćupina bio nositelj liste ove stranke za izbornu jedinicu u gradskom području Stari grad.
Vijesti / Politika | 13. 10. 2020. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U mostarskom Gradskom odboru Stranke demokratske akcije, kao stranci koja je na proteklim lokalnim izborima u Mostaru osvojila najveći broj vijećničkih mandata za sljedeće četverogodišnje razdoblje, smatraju da im kao takvima i pripada mjesto budućega gradonačelnika Mostara'', pisalo je na stranicama ovog portala prije 12 godina.

Naime, u nedjelju, 12. listopada 2008. godine objavljeno je kako je u stranci SDA došlo do svojevrsnog raskola oko toga tko bi trebao biti na čelu grada. Tekst Dnevnog lista, a kojeg je objavila agencija Nina, prenosimo u cijelosti.

''Budući da je nositelj gradske liste SDA bio Hasandedić, do sada se s smatralo da će on biti kandidat ove stranke za prvog čovjeka grada, međutim, u javnosti se spominje da bi kandidat SDA trebao biti Faruk Ćupina.

Naravno, kako i sami tvrde u ovoj stranci, "ako ne bude nekakvih drugih dogovora stranačkih vodstava". Budući da je nositelj gradske liste SDA bio Suad Hasandedić, do sada se s pravom smatralo da će upravo on biti kandidat ove stranke za prvog čovjeka grada, međutim, u javnosti se sve češće, poglavito nakon izbora, spominje kako bi zapravo kandidat mostarskog SDA trebao biti odvjetnik Faruk Ćupina.

Dnevni list podsjeća da je Ćupina bio nositelj liste ove stranke za izbornu jedinicu u gradskom području Stari grad. Kontaktirajući ovim povodom Gradski odbor Stranke demokratske akcije, Dnevni list doznaje da ova stranka nikada nije decidno rekla da je Hasandedić njihov kandidat za gradonačelnika, dok sam Hasandedić smatra da bi, s obzirom da je bio na čelu gradske liste SDA, trebao prema tome i biti kandidat.

"U postizborno vrijeme takve me informacije ne čude. Mi zapravo nikada nismo ni rekli tko je kandidat za gradonačelnika. Svog kandidata nismo isticali, čekamo konačne rezultate izbora i sve dok Središnje izborno povjerenstvo ne iznese službene rezultate i ne vidimo konačno stanje s koliko izabranih vijećnika raspolažemo, ne možemo iznositi svoj stav i prijedlog za gradonačelnika. Međutim, nositelj sam liste SDA i mislim da sam prema tome i kandidat. Imam podršku stranke i Gradskog odbora, jer da nemam, ne bi me taj isti odbor ni stavljao za nositelja gradske liste. Naravno, sve ovo kažem ukoliko SDA uopće bude imala svog gradonačelnika, jer sve zavisi od predstojećih dogovora stranačkih vodstava. Jer, pitanje je što ako ne budemo imali nikakve šanse za gradonačelnika", kazao je Hasandedić dodavši da su, kad je u pitanju Faruk Ćupina, odnosi njih dvojice izuzetno korektni.

Međutim, premda se Suad Hasandedić nikad nije "ogriješio" o stranku, pa ni o građane Mostara, mostarska javnost, piše isti list, izuzetno osjetljiva na pitanje vlastitoga grada, dobro pamti ohrabrujuće izjave odvjetnika Ćupine da "Mostarci trebaju prestati šutjeti u vlastitom gradu, i to iz jednog prostog razloga što je šutnja određeni vid povlačenja.

"Nije dovoljno samo konstatirati situaciju, Mostarci trebaju pokušati zabiti pogodak i ostvariti rezultat, a ne samo promatrati", kazao je u nedavnom razgovoru za Dnevni list Ćupina i naglasio da nije dovoljno samo kritizirati "nego se Mostarci moraju aktivirati i nešto poduzeti".

Upravo iz ovih razloga urbana populacija u mostarskom SDA, ali i među simpatizerima ove stranke u gradu, staje na stranu Ćupine, u odnosu na preostali dio bivše općine Mostar koji na mjestu gradonačelnika preferira Hasandedića. Hoće li se u ovo pitanje umiješati Županijski odbor stranke, kao i vodstvo iz Sarajeva, što ne bi bilo prvi put da se miješaju u mostarske probleme, ostaje nam da vidimo.

Inače, prvu novčanu donaciju za izgradnju Saborne crkve u Mostaru, u iznosu od 10.000 maraka, uplatio je mostarski odvjetnik Faruk Ćupina. Ćupina pak kaže kako je to uradio sa željom da se taj prelijepi Božji hram što prije vrati Mostaru.

"Mostarac sam, pamtim kako je ta crkva bila lijepa i što je značila za grad i želim da mu se što prije vrati, kao jedan od simbola multietničnosti ovoga grada", kazao je Ćupina za tadašnji Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close