Server koji je Prcić krio...

Gdje je Osmicin dosje? Pronađeni server ide na vještačenje

Prcić se sumnjiči i da je, uz pomoć suradnika, izdao lažnu diplomu Mehmedagiću kako bi je on predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e.
Vijesti / Politika | 26. 06. 2021. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Server Američkog univerziteta u (AU) BiH koji je uhićeni i pritvoreni Denis Prcić mjesecima krio od istražnih organa, a pronađen je u jednoj vikendici u Semizovcu, bit će poslan u narednim danima na vještačenje policijskim agencijama.

Zahtjev Suda

Radi se o, kako saznaje Dnevni avaz, više od 50 pronađenih hard diskova s matičnim knjigama studenata, knjigama izdanih diploma, ali i njihovim dosjeima na ovom univerzitetu.

No, nakon istrage Tužilteljstva BiH i zahtjeva tužitelja da im se dostave svi podaci o „studentu“ Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, svi dokumenti su preko noći izneseni iz Univerziteta i bili su skriveni na nepoznatoj lokaciji, piše ovaj sarajevski medij.

Ove dokumente tražilo je Tužiteljstvo BiH prema nalogu Državnog suda, koji će server sa svim podacima i poslati da se vještači kako bi se utvrdilo što je Prcić krio od istražnih organa. Tokom prošlotjednog pretresa pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona nisu pronašli nijedan dokaz o tome da je Mehmedagić bio student Američkog univerziteta BiH

Prcić se sumnjiči i da je, uz pomoć suradnika, izdao lažnu diplomu Mehmedagiću kako bi je on predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e. Ali, umjesto da se utvrdi kada je i kako završio fakultet, Osmica je diplomu proglasio tajnom.

Tužitelje sada zanima što se nalazi na serveru i gdje je Osmičin dosje o studiranju koji mora imati svaki student ako redovno pohađa nastavu.

Drugo ime

Tužiteljstvo je u srpnju prošle godine pronašlo istrgnute stranice iz Registra studenata s ubačenim Mehmedagićevim imenom. Ali je utvrđeno da je riječ o krivotvorini, a Osmičino ime, prema uputama Prcića, dopisala je uhićena Melisa Belkić-Mujkanović, njegova tadašnja tajnica. Ona je u iskazu tužitelju rekla da je sve radila prema uputama Prcića, a da je diplome slala i brzom poštom na razne adrese.

Server s obujnom dokumentacijom, podsjeća Avaz, dobrovoljno je predao vlasnik jedne vikendice u Semizovcu. Na ovaj korak se odlučio kako bi izbjegao sudski postupak. On je priznao da je server ostavljen na njegovom imanju prema nalogu Prcića.  Osim toga, pretresena je i jedna kuća na Nišićima, ali tu ništa nije pronađeno.

Kopirati
Drag cursor here to close