Nepravilnosti

Promatrači upozoravaju: 'Nitko više ne krije da kupuje glasove i ucjenjuje ljude'

Koalicija "Pod lupom" koju čini šest nevladinih udruga provela je monitoring izborne kampanje te poštivanje odredbi izbornog zakona tijekom tehničkih priprema za organiziranje općih izbora zakazanih za 7. listopada.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2018. u 13:46

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbornu kampanju u Bosni i Hercegovini ugrozio je veliki broj nepravilnosti, manipulacija i slučajeva zastrašivanja no to bi morao biti dodatni poticaj biračima da 7. listopada glasuju i na taj način kazne sve one koji su se nezakonito ponašali, zaključak je analize provedbe priprema za izbore u BiH koju su u petak u Sarajevu objavili predstavnici koalicije nevladinih udruga naziva "Pod lupom" uspostavljene kako bi nadzirala regularnost izbornih procesa u BiH.

Koalicija "Pod lupom" koju čini šest nevladinih udruga provela je monitoring izborne kampanje te poštivanje odredbi izbornog zakona tijekom tehničkih priprema za organiziranje općih izbora zakazanih za 7. listopada.

"Zabilježen je rekordan broj nepravilnosti od 2014. koliko koalicija prati izborne procese", kazao je novinarima Dario Jovanović, direktor koalicije.

Promatrači koalicije su zabilježili na stotine slučajeva izbornih nepravilnosti poput nedopuštenih pritisaka na birače, kupnje glasova, prijetnje otkazima ukoliko se bude glasovalo za neku političku stranku.

Istaknut je primjer predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je na izbornom skupu u Gacku u istočnoj Hercegovini zaprijetio kako će otkaz dobiti svi zaposleni u tamošnjem rudniku ili termoelektrani ukoliko budu glasovali za kandidate Srpske demokratske stranke (SDS).

Dodik je prednjačio i u zloporabi službenih automobila koje je koristio u 30 slučajeva kako bi vodio stranačku kampanju.

U stopu ga slijedi njegova suradnica Željka Cvijanović, predsjednica vlade RS koja želi postati predsjednicom entiteta i ona se u kampanji službenim vladinim vozilima koristila 28 puta.

"Možemo ocijeniti da je predizborno razdoblje u BiH u najmanju ruku bilo kaotično", kazao je Jovanović posebice upozoravajući na enormno povećanje broja birača registriranih za glasovanje poštom.

Na predstojećim izborima na taj bi način trebalo glasovati više od 77 tisuća osoba a u koaliciji drže kako je glasovanje na ovaj način zbog manipulacija koje smatraju nedvojbenim duboko kompromitirano.

Predsjednik Strateškog odbora koalicije i bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Vehid Šehić kazao je kako je riječ o drastičnim primjerima krađe identiteta odnosno kaznenim djelima koja moraju biti zakonski sankcionirana. 

"Nitko više ne krije da kupuje glasove i ucjenjuje ljude te da im prijeti", upozorio je Šehić.

Na stranačkim izbornim skupovima koje su pratili promatrači koalicije bilo je 227 slučajeva nedopuštenog ponašanja uključujući poruke kojima se pozivalo na nasilje ili diskriminaciju.

Zabrinjavajućim je ocijenjeno to što su političari u kampanji izgovarali poruke kojima su poticali međuetničke podjele i strah a istodobno su nemilice koristili javne resurse u svojim kampanjama.

Sve bi to, kako je ocijenio Jovanović, ipak moralo biti samo poticajom kako bi građani u što većem broju izašli na glasovanje i tako kaznili ovakve postupke.

Najavio je kako će tijek glasovanja nadzirati veliki broj promatrača koji će na taj način jamčiti integritet izbornog procesa. "Pod lupom" je angažirala četiri tisuće promatrača koji će nadzirati glasovanje i prebrojavanje glasačkih listića na 70 posto biračkih mjesta.

Šehić je pak upozorio kako nova politička kriza prijeti BiH odmah nakon izbora jer nije riješen problem izmjena izbornog zakona pa se ne zna tko će i kako moći uspostaviti novu vlast u Federaciji BiH i na državnoj razini.

"Stvara se strah što će biti sutra, ide se od vrata do vrata i sugerira kako u ovoj državi može biti rata", istaknuo je Šehić.

Njegovo je uvjerenje kako je takav ishod malo vjerojatan no samo pod uvjetom da birači pokažu građansku hrabrost i odluče tko će im voditi državu.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close