Dogan Holding

Prodaja medija učvršćuje Erdoganovu kontrolu nad novinarima

Dogan Holding i njegov osnivač Aydin Dogan dugo se smatraju dijelom turskog sekularnog establishmenta.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2018. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska tvrtka Dogan Holding u četvrtak je potvrdila da je započela pregovore s Demiroren Holdingom oko prodaje svojeg 890 milijuna dolara vrijednog medijskog ogranka, a taj je dogovor viđen kao daljnje učvršćivanje medijske podrške predsjedniku Tayyipu Erdoganu.

Dionice Dogan Holdinga i njegovog novinskog ogranka Hurriyet Gazetecilik rastu drugi dan zaredom. Službenik Demirorena, tvrtke koju se smatra Erdoganovim saveznikom, otkrio je u srijedu za Reuters da će ona kupiti Doganove medije.

Taj će dogovor Demirorenu koji već posjeduje nekoliko provladinih novina dati kontrolu nad nekoliko istaknutih medijskih kuća, uključujući novine Hurriyet i televiziju CNN Turk.

Dogan Holding i njegov osnivač Aydin Dogan dugo se smatraju dijelom turskog sekularnog establishmenta. Erdogan je više puta optužio tu tvrtku da je pristrana protiv njegove islamističke stranke AK, što je ona odbacila.

Korporacija je 2009. dobila 2,5 milijardi dolara kazne zbog neplaćenih poreza, a protivnici vlade su to vidjeli kao pokušaj ušutkivanja kritičara Erdogana, prenosi Hina. Aydin Dogan je zbog toga bio primoran Demirorenu prodati novine Milliyet i Vatan koje su od tada zauzele čvrsti provladin stav.

Kopirati
Drag cursor here to close