Dodik komentirao Komšićevu izjavu

Priznajte da je Kosovo srbijanska pokrajina

Zalagati se za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a koketirati sa narušavanjem integriteta Srbije jeste ono što stalno radi političko Sarajevo i to nikada neće biti prihvaćeno u Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.
Vijesti / Politika | 29. 04. 2019. u 19:41 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas kako je politika "dvostrukih standarda izvor destabilizacije regije", bilo da dolazi od europskih političkih elita ili političkih elita iz Federacije BiH.

"Zalagati se za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a koketirati sa narušavanjem integriteta Srbije jeste ono što stalno radi političko Sarajevo i to nikada neće biti prihvaćeno u Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

On je pozvao predstavnike političkog Sarajeva da, ako su zaista za poštivanje granica na Balkanu, javno kažu da je Kosovo južna srbijanska pokrajina i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

"Na taj način smirili bi duhove u Bosni i Hercegovini. Javna je tajna da bi oni koliko sutra priznali neovisnost Kosova da im na tom putu ne stoji veto iz Republike Srpske. O kakvoj onda principijelnoj politici očuvanja granica i stabilnosti u regiji govore", rekao je Dodik, komentirajući izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da nema nikakve analogije između BiH i Kosova.

Komšić je izjavio da je politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmjene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, izvor destabilizacije Zapadnog Balkana, ali i povratak na retrogradne politike i ideologije životnog prostora nacija.

"Neće biti nikakvih razgovora ni promišljanja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, niti će bilo tko svoje gubitke kompenzirati na BiH", rekao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close