Izbori2018

Pritvor zbog ometanja izbornog procesa

Određen pritvor osobi osumnjičenoj za ometanje izbornog procesa
Vijesti / Politika | 12. 10. 2018. u 16:32 Bljesak.info
Kopirati
Foto: Ilustracija / Završili u pritvoru zbog sumnje da su utjecali na izborni proces

Na prijedlog Tužiteljstva Kantona Sarajevo, Općinski sud Sarajevo (OSS) odredio je jednomjesečni pritvor S.  H. (1993.), osumnjičenom za kazneno djelo - povrede slobode opredjeljenja birača (član 151. KZ BiH).

Pritvor u ovom slučaju određen je zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze, potvrđeno je Feni u Tužiteljstvu KS.

Članom 151. stavom 1. KZ-a BiH propisano je da - tko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utječe na birača u BiH da na izborima za institucije BiH ili prilikom glasovanja o opozivu ili na referendumu, glasuje za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasuje za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopće ne glasuje, kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine.

Nadalje, (stav 2.) glasi - Član biračkog odbora ili druga osoba koje učini kazneno djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju povjerene mu dužnosti u vezi s izborima, glasovanjem ili referendumom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Inače, pripadnici MUP-a KS - policijski službenici Sektora kriminalističke policije uhitili su osobe inicijala O. A. (1995.) i S. H. (1993.), osumnjičene za spomenuto kazneno djelo, odnosno zbog sumnje da su utjecale na izborni proces.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS,  S. H. je predan Tužiteljstvu KS, a O. A. pušten iz policijskih prostorija.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati