Tegeltija

Pritisak političara koji se suočavaju s istragama?

Tegeltija je izjavio kako se neki od političara koji su najaktivniji u napadima na pravosuđe suočavaju s istragama i procesima koje žele spriječiti...
Vijesti / Politika | 24. 07. 2019. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada želite preuzeti kontrolu nad pravosudnim sustavom, morate ukloniti ljude koji ga predstavljaju i vode. To znači da, pošto ne možete to uraditi legalno, morate izazvati incidentne situacije, morate kompromitirati ljude, i to kontinuirano da biste pokušali ogaditi ih makar dijelu javnosti i da bi onda makar taj dio javnosti podržao takve operacije, čak i kada one nisu zakonite i demokratske, po makijavelističkom principu da cilj opravdava sredstvo'', rekao je za Glas Srpske predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija.

Naveo je kako se pravosuđe više ne može koristiti kao politički buzdovan, zbog čega se suočava a pritiskom nezabilježenim od Daytona, i to najviše od nekih političara koji se suočavaju sa istragama.

Tegeltija je izjavio kako se neki od političara koji su najaktivniji u napadima na pravosuđe suočavaju s istragama i procesima koje žele spriječiti ili omalovažavati tako što će one koji bi sutra njih mogli optužiti za neku nezakonitost unaprijed proglasiti lopovima i kriminalcima.

Rekao je kako je ključni razlog za to činjenica da je VSTV uspio da se istrgne iz kandži političkog upravljanja pravosuđem od određenih političkih centara moći u Sarajevu.

Tegeltija je ocijenio da će oni koji su takav utjecaj na pravosuđe izgubili, a u koji su se značajno uzdali, učiniti sve da vrate tu kontrolu, prvenstveno nad VSTV-om kao krovnim regulatornim tijelom pravosudnog sustava.

''Sve to kako bi ti centri moći kroz pravosudni sustav, kao legalni okvir, koristili pravosuđe za suštinski nelegitimne ciljeve, odnosno da bi kroz pravosudne obračune i prijetnje tobože zakonito mogli praviti arhitekturu društveno-političkih i ekonomskih odnosa u BiH'', naveo je Tegeltija.

Dodao je kako postoje određeni političari koji te ciljeve neskriveno priznaju, ali ih populistički maskiraju legitimnim ciljevima, tobože kroz bolju borbu protiv korupcije kako bi za tako nešto dobili javnu podršku, iako su im stvarne namjere sasvim drugačije i nemaju nikakve veze s borbom protiv korupcije, nego s borbom protiv političkih neistomišljenika.

Tegeltija smatra kako bi, ukoliko budu usvojeni zaključci parlamenta BiH o stanju u pravosuđu odveli ne samo pravosuđe, nego cijelu BiH u potpuni apsurd, odnosno raspala bi se koncepcija pravne države, podjele vlasti i neovisnog pravosuđa, raspala bi se koncepcija demokracije.

Naglasio je kako su neki subjekti međunarodne zajednice konzistentni u svojoj podršci nezavisnom pravosuđu, a da neki ipak imaju određena odstupanja od svojih ranijih stavova, te je naveo posljednji primjer OEBS-a koji je, kako je istaknuo, znatno promijenio stav, pa umjesto pravosuđa podržava parlament i parlamentarnu istražno povjerenstvo.

Kada je riječ o revidiranoj strategiji za procesuiranje predmeta ratnih zločina koja godinu dana nije usvojena u Vijeću ministara, Tegeltija je rekao da je to još jedan od apsurda sadašnje izvršne vlasti na nivou BiH.

''Ne možete se zalagati za unapređenje procesuiranja ratnih zločina, a onda bez ijednog smislenog razloga ne usvajati strategiju koja to procesuiranje znatno unapređuje'', istaknuo je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close