Opet zapelo

Priprema se popis po kantonima: Opet bez odluke o Domu naroda

Članovi SIP-a BiH su tijekom rasprave iznijeli različita mišljenja…
Vijesti / Politika | 15. 11. 2018. u 12:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH razmatralo je danas primjenu člana 10.12 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali nije donijelo odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.  

Dogovoreno je da se o ovoj temi ponovno razgovara na sjednici u tijekom sljedećeg tjedna, do kada bi stručne službe SIP-a trebale pripremiti konkretne prijedloge rješenja.

Također je dogovoreno da se od Zavoda za statistiku Federacije BiH zatraži da im, na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine, koji je bio po općinama i izbornim krugovima u općinama, dostavi podatke po sadašnjim kantonima. Rečeno je i da službe SIP-a pripreme odgovarajuću tabelu za popis iz 2013. godine.

Članovi SIP-a BiH su tijekom rasprave iznijeli različita mišljenja o tome treba li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog parlamenta primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine.

Linč

Članica Povjerenstva Irena Hadžiabdić je podsjetila kako su ranije dali jasne upute koje su bile da ima različitih stavova i mišljenja o tome kako pristupiti ovom problemu i tražili su da se sva njihova mišljenja sublimiraju u jedan dokument koji će imati te varijante i da će se onda opredjeljivati o tim varijantama.

''Ono što je na sceni i što se mora otvoreno reći je da, zbog pritisaka kojima je izložena ova institucija, imamo otpor u službama da se bilo šta stavi na papir. Ne zato što ljudi ne žele raditi svoj posao, nego zato što se, čini mi se, boje da će biti optuženi da zagovaraju ovo ili ono, jer je to javni linč ako danas zagovarate jedno ili drugo rješenje, i službe nisu uradile svoj posao'', kazala je Hadžiabdić.

Napomenula je da, ako će raditi na osnovu posljednjeg popisa imaju osnovu u članu 10.12, a ako neće raditi onda taj član trebaju zaboraviti.

Dodatni materijali

''Mi ovaj posao moramo završiti, jer je potpuno jasno da ga neće nitko drugi uraditi i da ova država neće imati završene izbore. Mi ćemo biti u kaosu jer nećemo završiti izbore'', kazala je Hadžiabdić.

Predsjednik Povjerenstva Branko Petrić je kazao da ''oni koji su nezadovoljni bilo čim u državi, presudom, odlukom, zakonom, ili bilo čim, moraju upotrebljavati pravna sredstva, a ne medijski i drugi linč i prijetnje''.

Član SIP-a BiH Stjepan Mikić je predložio da se za sljedeći tjedan dostavi prijedlog koji su službe SIP-a pripremile za razmatranje.

''Predlažem da nam se uz te materijale dostave i popisi stanovništva po kantonima i u Brčko distriktu BiH, da bi imali i taj materijal. Meni je on potreban'', kazao je Mikić.

Kamen spoticanja

Članica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić je podsjetila da je postojala odredba u Izbornom zakonu koja je brisana ''da svakom konstitutivnim narodu obvezno pripada po jedno mjesto''.

''Ta je odredba brisana. Ostala je odredba iz ustava na snazi, još je na snazi, svakom konstitutivnom narodu pripada, pod uvjetom da je izabran. Ta odredba je kamen spoticanja. Kad bi se ta odredba primijenila potpuno je nevažno je li popis iz 1991. ili popis iz 2013. jer mi se čini da bi oba dala potpuno isti rezultat vezano za broj zastupnika koji će se birati. I da će to pitanje potpuno biti nevažno ako prevlada većina da se primjeni ta ustavna odredba'', smatra Hadžiabdić.

Ona misli da je to kamen spoticanja, ''to je ono gdje se treba znati većina ovdje za odluku''.

Član SIP-a Novak Božičković smatra da je osnovno pitanje hoće li se ispoštovati odluka Ustavnog suda, ili ''ćemo se svrstati među organe koji jednostavno ignoriraju odluke Ustavnog suda''.

Dvije mogućnosti

Predložio je da na sljedećoj sjednici odluku stave na glasovanje, dodajući da će ona biti podložna preispitivanju kod nadležnog suda.

''Imamo samo dvije mogućnosti – primijeniti, ispoštovati ono što je Ustavni sud rekao ili Ustav Federacije BiH. Molim da se takve odluke naprave i da stavimo na glasovanje, pa šta prođe'', kazao je Božičković.  

Član SIP-a Suad Arnautović je kazao kako je pripremio ljestvicu kako on misli da bi trebalo biti.

''Narativni dio stava slažem se da bude dopuna člana 21 stav 3 Uputstva o posrednim izborima. On bi glasio - izuzetno, jednokratno, u svrhu implementacije rezultata Općih izbora 2018. i uspostave organa vlasti na svim razinama, svaki kanton bira sljedeći broj izaslanika, pa slovima od a) do j) i ova tabela'', kazao je Arnautović pokazujući tabelu koju je pripremio.

Arnautović je istaknuo da imaju gotovu normu u Ustavu Federacije BiH, ''samo je treba primijeniti''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close