BH Radio

Priopćenje direktorice: Mržnja na radiju u serijalu o Srebrenici

Prioćenje su, osim Medić, potpisali predsjedavajući UO BHRT-a Ljubomir Zuber i član UO Dejana Radovanović-Šarenac...
Vijesti / Politika | 11. 07. 2020. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Serijal emisija u produkciji Memorijalnog centra Potočari, emitiran na BH Radiju 1, jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznosi kvalifikacije i optužuje srpski narod bez ijednog relevantnog dokaza'', navedeno je u zajedničkom priopćenju dvoje članova Upravnog odbora BHRT iz Republike Srpske i direktoroce BH Radija 1 Pejke Medić.

Prioćenje su, osim Medić, potpisali predsjedavajući UO BHRT-a Ljubomir Zuber i član UO Dejana Radovanović-Šarenac, te pojasnili da je riječ o Dokumentarno dramskom programu BH Radija 1 u kojem su od 6. do 9. srpnja emitirane četiri epizode pod nazivom "Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici", čiji je autor Memorijalni centar Potočari, a peta sinoć u 22.15 sati.

Napomenuto je da se u tim u emisijama neargumentrano optužuju institucije, predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji, uzastopno ponavljaju termini "fašističko četnički pokret", "srpsko nacionalističko društvo", "bosanski genocid" i jačanje radikalne desnice.

Optužuje se, kako je istaknuto, da "Rusija trenutno naoružava paravojne formacije u Republici Srpskoj spremajući ih za neki novi rat" i navode brojne druge kvalifikacije koje grubo krše ljudska prava i osjećanja pripadnika srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

U priopćenju se dodaje da ''optužbe i kvalifikacije srpskog naroda, Republike Srpske i njenih institucija koji su izneseni u emisijama Memorijalnog centra Potočari nisu utemeljeni niti obuhvaćeni presudom Međunarodnog krivičnog suda u Haagu, niti su kao takvi bili predmet donesenih presuda pred domaćim sudovima za ratne zločine''.

O sadržaju pete epizode, koja je emitirana sinoć, kako su pojasnili direktor i Kolegijum BHR1 nisu bili upoznati na redovnim tjednim sastancima, a korištena je terminologija koja doprinosi širenju vjerske i nacionalne mržnje, te etiketiranju i stavljanju "mete na čelo" jednom kompletnom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Direktorica BHR 1 Pejka Medić zatražila je od programskog koordinatora BHR1 da peta epizoda bude skinuta s programske šeme BHR1 i da o tome bude informiran i urednik Dokumentarno-dramskog programa, što je i učinjeno.

"Obratili smo se generalnom direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću s pozivom da peta epizoda ovog Izvještaja ne bude emitirana u terminu 10. srpnja, jer nije u skladu s utvrđenim programskim smjernicama i Uređivačkim principima Javnog RTV servisa. Naš poziv i apel da u programu BH Radija 1 ne bude emitiran sporni sadržaj nije urodio plodom", navedeno je u priopćenju.

Potpisnici priopćenja ogradili su se od sadržaja i stavova iznesenih u serijalu.

U priopćenju je navedeno i da je BHRT protekle tri godine iskazao visoku razinu profesionalnog i objektivnog pristupa u izvještavanju o svim osjetljivim i tragičnim događajima iz nedavne ratne prošlosti BiH, ali da se ovaj put svrstao na jednu, bošnjačku stranu.

Zuber, Radovanović-Šarenac i Medić traže hitno zakazivanje izvanredne sjednice Upravnog odbora BHRT-a na kojoj će se razmatrati sve okolnosti u vezi sa spomenutim sadržajem, navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close