Mnoštvo aktivnosti

Princ Charles dolazi u BiH: Posjetit će dva grada

Njegovo visočanstvo je posljednji put posjetilo BiH 2007. godine, a 2016. godine posjetio je druge zemlje zapadnog Balkana
Vijesti / Politika | 25. 02. 2020. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Princ od Walesa posjetit će Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. ožujka 2020. godine.

Njegovo visočanstvo će posjetit će Sarajevo i Srebrenicu. Ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida. U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove obitelji, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. Njegovo visočanstvo se već ranije susrelo sa obiteljima nestalih iz BiH i iz cijele regije u svom domu 2017. i 2018. godine. U Srebrenici i u Sarajevu, imat će priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalsku osoba koje se još uvijek vode kao nestali u cijeloj regiji.

Susret s Predsjedništvom

U Sarajevu, Princ od Walesa će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susret Njegovog visočanstva sa vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. Njegovo kraljevsko visočanstvo će se upoznati sa načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tijekom rata da pobjede stigmu sa kojom se one i njihove obitelji suočavaju.

Njegovo visočanstvo će, također, posjetiti lokalne zanatlije i obići neke od povijesnih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva. Susrest će se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih preduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja.

Predstavljanje projekata

Osnovci iz različitih krajeva BiH predstavit će svoje projekte koje su razvili kroz program ''Škole za 21. stoljeće'' koji Britansko vijeće provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije, ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći podsticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje.

Njegovo visočanstvo će se susresti sa britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju sigurnosti u BiH i jačaju obrambenu suradnju između BiH i UK.

Njegovo visočanstvo je posljednji put posjetilo BiH 2007. godine, a 2016. godine posjetio je druge zemlje zapadnog Balkana, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close