Pritisak

Prijetnje glavnoj tužiteljici: Čelnici pravosuđa traže hitnu reakciju nadležnih

SDA poručuje kako je jedini cilj bolje pravosuđe.
Vijesti / Politika | 01. 06. 2020. u 19:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna tužiteljica Gordana Tadić zaprimila je prijetnje, nakon čega su sigurnosne agencije podigle stupanj njezine fizičke zaštite. Sve se dogodilo nakon uhićenja premijera Fadila Novalića, ali i optužbi prvaka Stranke demokratske akcije na račun Tadić.

Uhićenje federalnog premijera nazvali su udarom na Bošnjake. Prvi ljudi pravosuđa osudili su prijetnje upućene glavnoj državnoj tužiteljici, tražeći hitnu reakciju nadležnih, javlja N1.

Ozbiljna situacija

Nakon označavanja Fadila Novalića kao osumnjičenog u aferi respiratori, glavna tužiteljca Gordana Tadić našla se na udaru kritika SDA. Nekoliko dana kasnije tužiteljici su stigle prijetnje, zbog čega su sigurnosne agencije povećali stupanj sigurnosti Tadić i njezine obitelji.

"Danas smo također osigurali da njena obitelj dobije fizičku zaštitu. Radi se o veoma ozbiljnoj situaciji. U jednoj europskoj zemlji nitko ne smije prijetiti tužiteljici zbog toga što radi na antikoruptivnom predmetu. Mislim da je sad ta zaštita potpuna da je tužiteljica i njena obitelj sigurna, i da može raditi svoj posao potpuno komotno", izjavio je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

Prvi čovjek VSTV-a, Milan Tegeltija, koji se i sam našao u aferi Potkivanje, upire prtom u krivce.

"Ovakve prijetnje i ugrožavanje osobne sigurnosti nositelja pravosudnih funkcija posljedica su političkih etiketiranja i targetiranja glavnog tužitelja i postupajućih tužitelja kao svojevrsnih neprijatelja države i jednog naroda", kazao je Tegeltija.

Uhićenje Novalića Bakir Izetbegović nazvao je udarom na bošnjačke prvake, optužujući direktno Gordanu Tadić. Ona mu je uzvratila da je riječ o pritisku na pravosuđe, te da svojim izjavama šef SDA ugrožava njezinu sigurnosti.

"Ako se ovako nesigurnost osjeća glavna tužiteljica, kako onda da s građani osjećaju. Ovo je nedopustivo i ne smije se dozvoliti da se na ovaj način radi i da se vrši pritisak na Tužiiteljstvo", smatra Ivana Marić, analitičarka.

Ciljevi

SDA poručuje kako je jedini cilj bolje pravosuđe.

"Kada je u pitanje i slučaj Novalić - agencije su tražile jedno, tužiteljstvo drugo, a sud je rekao treće. Mislim da bez ozbiljnog pristupa reformi pravosuđa, nećemo imati osjećaj pravednosti", kazao je Šemsudin Mehmedović, SDA.

"Nisam sve ove ljude čuo da su pravili kakav takav pritisak na pravosuđe kada su u pitanju slučajevi Memić i Dragičević. Tada su rijetki političari koji su to radili", kazao je Saša Magazinović, SDP BiH.

 

Pravosuđe u BiH često je na meti kritika zbog, kako se navodi, tromosti neprofesionalnosti. Često čujemo i ocjene da je pravosuđe pod političkom šapom.

U jeku afere Potkivanje, prije godinu dana, održani prosvjedi protiv ovakvog pravosuđa, koje je predvodio tadašnji ministar Dragan Mektić. Od tada, osim neusvajanja Izvještaja o radu VSTV-a u državnom parlamentu, nije se ništa dogodilo ni na reformskoj, niti na personalnoj razini, javlja N1.

Kopirati
Drag cursor here to close