Ja, i?

Prijava zbog zloupotrebe proračunskog novca

Zbog svega je TI BIH ovaj slučaj prijavio SIP BiH, a od gradskih vlasti tražena je informacije koliki je iznos proračunskog novca potrošen na ovu promociju.
Vijesti / Politika | 04. 10. 2020. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reklama sa slikom gradonačelnice Amre Babić emitira se na jednom od led displeja u Visokom na mjestu predviđenim za plaćeno oglašavanje uz poruku "Ravnomjerno razvijamo infrastrukturu na području cijelog grada" i "Brinemo za stanovnike svakog grada".

"Na ovoj reklami gdje se direktno vrši izborna promocija gradonačelnice koja je ponovo kandidat za tu funkciju na predstojećim izborima, nalazi se i grb Grada Visoko i parola javnog projekta "Voda za 12.000 stanovnika"", navode za Srpskainfo u TI BiH.

Zbog svega je TI BIH ovaj slučaj prijavio SIP BiH, a od gradskih vlasti tražena je informacije koliki je iznos proračunskog novca potrošen na ovu promociju. Zakonom o financiranju političkih partija javnim institucijama je zabranjeno da doniraju stranke kao i da rade za njih besplatnu promociju što se može smatrati donacijom u činjenju.

Također prijava je podnesena i zbog preuranjene izborne kampanje jer Izborni zakon BIH izričito zabranjuje bilo kakvo plaćeno političko oglašavanje u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.

Promatrači TI BIH zabilježili su i ranije da se projekt "Voda za 12.000 stanovnika" i ranije zloupotrebljavao prilikom javnog događaja otvaranja radova na vodovodnoj mreži kada su sudionicima dijeljene maske s oznakama Nezavisne liste.

Također, zabilježeno je više primjera gdje je premijer Zeničko-dobojskog Kantona Mirza Ganić, koji je također kandidat za gradonačelnika Visokog, koristio javnu funkciju i davao predizborna obećanja o povećanju investicija u grad. Vlada ZDK intenzivirala je javne radove u ovom gradu i ulaganja u predizbornom razdoblju što se u više navrata koristilo za promociju ovog kandidata.

TI BIH je također uputio i 23 prijave SIP-u protiv političkih stranaka koje su koristile plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama izvan razdoblju kampanje, a podsjećamo da je zbog ovoga u ponedjeljak SIP s po 1.000 KM kaznio osam političkih subjekata.

Kopirati
Drag cursor here to close