Izborni proces

Prijava Tužiteljstvu BiH: Traže se ostavke Središnjeg izbornog povjerenstva

Riječ je, navodi HNS, ''o tijelu koje je isključivo pod utjecajem i u funkciji politike koja ga je takvim kreirala i njegove članove instalirala''.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2020. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izborni proces u Gradu Mostaru sustavno se ugrožava od strane protuzakonitih aktivnost Središnjeg izbornog povjerenstva'', priopćio je Ured za informiranje HNS-a, koji upozorava na ''opetovano rušenje ustavnog poretka, demokratskih normi i standarda''.

''Niz proizvedenih afera u Bosni i Hercegovini u organizaciji, pod kontrolom i izravnim rukovodstvom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) idu upravo u tome smjeru. Aktualni sastav i djelovanje SIP-a BiH proizvod je „duboke države“ i parasustava koji ima jedinstven cilj - rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 4. kroz utjecanje na izborne procese u staljinističkom izdanju'', navodi HNS dodajući kako su Grad Mostar i svi njegovi stanovnici čekali 12 godina na izborni dan koji im je trebao omogućiti demokratsko i nesmetano izražavanje izborne volje.

''Tim više izražavamo žaljenje prema svim učinjenim nepravilnostima, propustima i nelegalnoj kontaminaciji cjelokupnog procesa. Nakon mnogih afera, neregularnosti, grubog kršenja i kompromitiranja izbornog procesa u Gradu Mostaru, dužni smo opet upozoriti na sve nepravilnosti te pozivamo nadležne institucije na reakciju, a počinitelje na kaznenu odgovornost. Danas ćemo službeno uputiti kaznenu prijavu i prema Tužiteljstvu BiH. Vjerujemo kako jedino sudskim putem kroz neovisne institucije BiH možemo žurno rješiti probleme koje je izazvalo nelegalno i nelegitimno tijelo SIP svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH, navodi se.

U priopćenju se dodaje kako je ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih ''otvorilo put daljnjim nelegalnostima pod okriljem SIP-a BiH.

Riječ je, navodi HNS, ''o tijelu koje je isključivo pod utjecajem i u funkciji politike koja ga je takvim kreirala i njegove članove instalirala''.

''Unatoč postignutom političkom sporazumu i usvojenim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar, upozoravali smo na neprihvatljivu odluku prilikom raspisivanja lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave te svjesno uvlačenje izbornog procesa u predbožićno i božićno vrijeme, izražavajući bojazan od mogućih malverzacija. Nelegitimni i nelegalno izabrani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH svojim postupanjem i planiranim odlukama svjesno narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine i destabiliziraju politički prostor'', navodi HNS i dodaje kako su ''pokušaji, sada i kratkoročno ostvarene namjere, čisti primjer razgradnje temeljnih demokratskih principa kojima je osnovni cilj slabljenja pozicije hrvatskog naroda i diskreditacija ustavom zajamčenih konstitutivnih prava''.

''Podsjećamo međunarodne partnere, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar i na druge odluke SIP-a BiH koje su kompromitirale cjelokupan izborni proces kroz svjesno omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine stanovnika bošnjačke nacionalnosti na nepostojeće adrese. Napominjemo kako je po istom već formiran predmet u Tužiteljstvu HNŽ-a. Organizirano omogućavanje utjecaja na izborni rezultat u tri gradska izborna područja nastanjena dominantno hrvatskim stanovništvom - Jug, Jugozapad i Zapad - kao i omogućavanje kompromitiranja izbornog procesa, pri kraju izbornog dana i nakon zatvaranja glasačkih mjesta trebali su obeščastiti potpisani sporazum i uskratiti Mostarkama i Mostarcima da slobodno biraju'', navodi HNS.

U priopćenju se dodaje da ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete, nadzirati izborni proces i implementirati rezultate izbora su birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, organizirano manipuliraju s kvalitetom glasačkih listića (išarani prazni glasački listovi, kopirani glasački listovi), izbjegavaju organizirati glasovanje kroz mobilne timove i COVID timove, izbjegavaju objavljivanje izbornih rezultata po političkim subjektima u izbornoj noći i danima iza toga (danas 9. dan!), donose nemjerljive posljedice suprotne demokratskoj izbornoj volji i integritetu izbornog procesa u Gradu Mostaru i rade institucionalnu sramotu od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.
''Hrvatski narodni sabor zahtijeva žurne i neopozive ostavke članova SIP-a BiH zbog izravnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru, kao i dodatno uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti. Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH kao i međunarodne partnere da najoštrije osude sve pokušaje manipulacije glasovima birača i izbornim rezultatima'', naveo je HNS.

Kopirati
Drag cursor here to close