Značaj Zakona o trošarinama

Softić: Prihodi od trošarina ići će za izgradnju autocesta i održavanje postojećih

Set zakona o trošarinama je upućen u daljnju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH.
Vijesti / Politika | 04. 12. 2017. u 15:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić danas je u Sarajevu izjavio novinarima kako vjeruje da će, ukoliko se u tijeku dana u  parlamentarnoj proceduri pojavi set zakona koji se odnosi na trošarine, on biti predmetom dnevnog reda  sjednice Doma naroda zakazane za 7. prosinac.

Podsjetio je da je za 7. prosinca zakazana redovita sjednica Doma naroda, te da imaju određene najave iz Vijeća ministara BiH da bi do 7. prosinca trebalo dostaviti ova tri zakonska projekta.

''Danas sam dobio informaciju da je moguće da u tijeku dana ovi zakoni stignu u parlamentarnu proceduru. Ukoliko se tako dogodi, ukoliko oni danas dođu u parlamentarnu proceduru, mi ćemo se potruditi da svi delegati čim prije dobiju te zakone kako bi se mogli pripremiti'', kazao je Softić.

Dodao je da su članovi Kolegija Doma naroda Bariša Čolak, Ognjen Tadić i on  već imali razgovore o ovom pitanju.

''Ukoliko izaslanik na vrijeme dobiju ove zakone da se mogu pripremiti, mi ćemo vjerojatno onda na Kolegiju prije sjednice Doma u četvrtak donijeti odluku da se ovi zakonski projekti uvrste u dnevni red. Ukoliko se danas pojave ovi zakoni u parlamentarnoj proceduri, vjerujem da će oni biti predmetom dnevnog reda u četvrtak na sjednici Doma naroda'', naveo je Softić.

Pojasnio je da su predloženi zakoni stavljeni u skraćeni postupak, te da ''nisu u hitnoj proceduri zbog protivljenja određenog broja ministara u Vijeću ministara BiH''.

Pojasnio je da to automatski znači da nadležne komisije trebaju zauzeti stav o ovom pitanju. Dodao je da, ukoliko budu zakoni stigli, imaju proceduralne pretpostavke da oni budu razmatrani na povjerenstvima i da se eventualno spajanjem dva čitanja oni okončaju 7. prosinca na sjednici Doma naroda.

''U Domu naroda ne vidim neke ozbiljne prepreke da se ovi zakoni usvoje. Vjerojatno će puno više rasprave i dilema oko većine biti u Predstavničkom domu'', smatra Softić, te dodaje da ukoliko Dom naroda završi 7. prosinca, onda to može biti predmetom rasprave i na Predstavničkom domu polovicom ovog mjeseca.

Softić kaže kako misli da u ovom trenutku imamo potpuno drugačiju atmosferu u vezi s ovim zakonom i da ''nema one histerije koja se pojavljivala prilikom ranijih stavljanja u proceduru ovog zakonskog projekta''.

''Mislim da su stvari 'spuštene na zemlju' i da sada i oni koji su protiv trošarina malo drugačije gledaju. Svako poskupljenje, pogotovo poskupljenje goriva, je vrlo značajno za građane BiH, ali povlastice koji proističu iz usvajanja ovakvog zakona su puno važniji i puno vredniji za građane BiH'', naglašava Softić.

Prije svega, kaže da su blokirana jako velika sredstva Europske unije za BiH, a blokiran je, između ostalog zbog zakona o trošarinama, i sporazum s MMF-om.

''Naprosto, moglo bi se kazati da je ovaj zakon dobio obilježje nečega što je ustvari stvorilo blokadu za cjelokupan razvoj BiH. Mislim da značaj ova tri zakona koja reguliraju pitanje trošarina premašuje same trošarine i premašuje ovih 15 feninga po litri goriva. On je, naime, osigurač ili okidač koji treba da donese jako velika sredstva u BiH i da na neki način otvori jedan novi ciklus u razvoju BiH'', mišljenja je Softić.

Vjeruje da će procedure koje slijede iza usvajanja zakona o trošarinama omogućiti da već na proljeće ''krenemo intenzivno s velikim investicijama i s velikim radovima''.

''To bi u idućoj godini značilo značajno poboljšanje u ulaganje u infrastrukturu i u izgradnju cesta'', zaključio je Softić.

Vijeće ministara BiH je 24. studenog utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u kojem su, uz suglasnost svih relevantnih sudionika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava. Modificirani prijedlog s pratećim poboljšanjima je usuglašen na nivou ministara financija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konzultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju Delegacije EU u Sarajevu'', priopćeno je tada iz Vijeća ministara BiH.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotekućine, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Set zakona o trošarinama je upućen u daljnju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH, što bi vodilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta, navode iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close