Pravosuđe

Priča stara 10 godina bez rezultata

Posljednja runda razgovora održana je prije gotovo tri godine i od tada nije održan nijedan sastanak ministara pravde pod pokroviteljstvom EU.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2021. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH, u koji su mnogi polagali velike nade, a službeno je počeo prije deset godina u prisustvu visokih europskih dužnosnika, nije dao rezultate zbog opstrukcija s bošnjačke strane, prvenstveno iz središnjice SDA, piše Glas Srpske.

Nikakve rezultate

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je kako je strukturalni dijalog započet s dobrom namjerom, ali nije dao nikakav rezultat, a ''isključivu odgovornost za to snosi SDA, koja nije prihvatila ništa već je minirala dijalog da ne bi bilo nikakvog dogovora''.

"SDA nije prihvaćala čak ni ono o čemu je postignut kompromis pa čak ni prethodno usuglašene prijedloge predstavnika EU, poput Zakona o sudovima u BiH i niza drugih rješenja", naveo je Tegeltija, koji je bio jedan od aktera u tom dijalogu u vrijeme mandata u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Sličan stav o sudbini dijaloga dijeli i profesor prava Vitomir Popović, koji je, također, bio sudionik pregovora o stanju u pravosuđu.

I on je mišljenja da strukturalni dijalog nije dao nikakve rezultate.

"Rekao bih da imamo gore stanje nego kada je pokrenut dijalog", rekao je Popović za Glas Srpske.

Tri godine od zadnje runde

Taj proces je počeo 13. svibnja 2011. godine iz Banja Luke u kojoj je tada bila i visoka predstavnica za vanjsku politiku i europsku sigurnost Catherine Ashton.

''Trn u oku Srpske i tada su bili Sud, tužiteljstvo i Ustavni sud BiH, što su i prenijeli dužnosnicima EU'', navodi Glas Srpske i odaje kako je prva runda razgovora u okviru strukturalnog dijaloga održana 6. lipnja 2011. godine u Sarajevu, a proces je otvorio tadašnji europski tajnik za proširenje Štefan Füle.

Posljednja runda razgovora održana je prije gotovo tri godine i od tada nije održan nijedan sastanak ministara pravde pod pokroviteljstvom EU.

Razgovori su zakočeni nakon što je zamjenik ministra pravde Nezir Pivić iz SDA u srpnju 2018. godine odbio razgovarati o pitanju proširene nadležnosti Suda BiH, a prešutnu podršku za opstrukciju cijelog procesa dobio je od predstavnika EU, naveo je Glas Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close