Bevanda

Priča o ravnatelju policije otišla u krivom smjeru

Vijesti / Politika | 13. 09. 2017. u 07:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razriješiti ravnatelja policije ili imenovati ga mogu samo neovisno povjerenstvo ili Vlada. Kako već duže razdoblje povjerenstvo ne postoji, u ovom slučaju to je konkretno županijska Vlada. Ministarstvo unutarnjih poslova nije gospodina (Iliju) Lasića stavilo u radnopravni status, kako se navodi u medijima'', rekao je za Oslobođenje ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda.

Naime, još nije poznat datum održavanja naredne sjednice Vlade HNŽ-a, kao ni hoće li na njoj biti govora o ravnatelju policije.

Iz SDA, navodi Oslobođenje, poručuju kako neće odustati od stava da se dosadašnji ravnatelj Ilija Lasić mora razriješiti dužnosti i imenovati novi, onako kako nalaže presuda Županijskog suda donesena u srpnju.

Sarajevske novine navode kako ''jedan od ministara iz ove stranke kaže kako je apsurdno o ravnatelju i raspravljati, s obzirom na to da postoji sudska presuda''.

Bevanda nije znao kad bi ministri ponovo mogli za isti stol, kazavši da je svjesno šutio o ravnatelju i posljednjoj (prekinutoj) sjednici Vlade. Odlučio je, kaže, oglasiti se, jer je uvidio da je ''priča otišla u krivom smjeru''.

''Ljudi koji javno komentiraju presudu morali bi ju prije svega znati tumačiti. Ona se sastoji iz tri dijela, u prvom se nalaže da se ravnatelj Ilija Lasić razriješi dužnosti, u drugoj da se provede procedura imenovanja i u trećoj da se plate sudski troškovi. Ministarstvo i Vlada htjeli su ići u tom smjeru, ali smo naišli na prepreke. Moram da kažem i da se krivo percipira uloga Ministarstva koje je u procesu najmanje važan kotačić'', kazao je Bevanda.

Navodi da bi Ministarstvo u ovom slučaju trebalo imati ulogu spone između nezavisnog policijskog odbora i Vlade, odnosno da ono ''nema nadležnost ni imenovanja ni razrješenja policijskog ravnatelja''.

Podsjećamo, izvanredna sjednica Vlade HNŽ-a na temu provedbe pravomoćne presude Županijskog suda oko imenovanja ravnatelja županijske policije prekinuta je nakon što se ministri iz SDA, nakon zatražene stanke, nisu vratili na sjednicu.

Uoči nje, javnosti su odaslana priopćenja u kojima se dvije stranke međusobno optužuju za novonastalu situaciju.

''Najoštrije osuđujemo neodgovorno medijsko komentiranje pravomoćne sudske odluke od strane ŽO HDZ-a HNŽ, uz neprimjereno i diskriminirajuće licitiranje nacionalnim pripadnostima sudaca koji su odlučivali u navedenom predmetu'', naveli su iz SDA.

S druge strane, Županijski odbor HDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije smatra kako je Županijski sud u Mostaru, presudom u kojoj je osporio izbor ravnatelja policije HNŽ, "stao na stranu SDA i preuzeo odgovornost za sigurnosno stanje u Županiji".

Kopirati
Drag cursor here to close