Sedam provjera

Prevare s biračima izvan BiH

Središnje izborno povjerenstvo navodi kako u cilju sprječavanja zlouporaba vrši i vršit će više kontrola e-prijava za glasovanje birača van BiH.
Vijesti / Politika | 23. 09. 2020. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još je uvijek u tijeku ''iznimno zahtjevna i obimna aktivnost obrade prijava birača za glasovanje van Bosne i Hercegovine'', objavilo je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine  ističući kako je za Lokalne izbore 2020. godine dostavljen mnogo veći broj prijava birača van Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Pročitajte još

''Analizom dostavljenih prijava za glasovanje van Bosne i Hercegovine u fazi prijava za glasovanje putem pošte uočen je određeni broj prijava za koje imamo indicije  o zlouporabi u korištenju ovoga prava. Dio naših saznanja uz priložene dokaze smo već dostavili Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a po završetku navedene aktivnosti registracije birača koji glasuju van BiH ili donošenja odluke o odbijanju prijava Središnje izborno povjerenstvo BiH će izvršiti analize uočenih zlouporaba te ih također dostaviti policijskim agencijama i nadležnim tužiteljstvima na postupanje'', naveo je SIP.

Središnje izborno povjerenstvo navodi kako u cilju sprječavanja zlouporaba vrši i vršit će više kontrola e-prijava za glasovanje birača van BiH.

''Prvu kontrolu vrše službenici koji pregledaju sve pristigle prijave, te potom unose podatke u aplikaciju uz nadzor kontrolora; Druga vrsta kontrole je kontrola posebnog povjerenstva formiranog od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH;

Treću kontrolu vrše članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH metodom slučajnog uzorka; Četvrta kontrola radi se od strane samih osoba koje su se prijavile za glasovanje van Bosne i Hercegovine putem aplikacije na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, te koji mogu prema našim instrukcijama dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH informaciju o uočenom pokušaju zlouporabe, uz dostavljanje relevantnih dokaza;  Petu kontrolu vrše izborna povjerenstva osnovnih izbornih jedinica (gradska, općinska i Izborno povjerenstvo Brčko Distrikta BiH), koja su dužna dostaviti nam informacije o biračima koji su upisani za glasovanje na redovitim biračkim mjestima, a neko ih je prijavio za glasovanje van Bosne i Hercegovine. Šesta kontrola biti će vršena u žalbenom postupku provjerom navoda iz eventualnih žalbi birača i Sedma provjera će se vršiti u Glavnom centru za brojanje gdje ćemo provjeravati pošiljke sa glasačkim materijalom dostavljene putem pošte, dostavljene u ime birača za koje u međuvremenu utvrdimo da je zlouporabljeno njihovo biračko pravo na bilo koji način'', navodi se.

Središnje izborno povjerenstvo navodi kako Apelacijski odjel Suda BiH vrši sudski nadzor u žalbenom postupku na sve odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close