Oko 5.000 KM

Preuzeli skupštinske mandate, plaće primaju u Vijeću ministara

Plaće, ovisno od staža, naknada za prijevoz i odvojeni život, iznose oko 5.000 KM.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2019. u 17:57 Bljesak.info
Kopirati

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i četiri ministra koji su preuzeli mandate u Parlamentarnoj skupštini BiH - Dragan Mektić, Mirko Šarović, Igor Crnadak i Adil Osmanović i dalje plaće primaju u Vijeću ministara, potvrđeno je Srni u Ministarstvu financija i trezora BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mektić je ministar sigurnosti, Šarović je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Crnadak ministar inozemnih poslova, a Osmanović ministar civilnih poslova u Vijeću ministara, piše Srna.

Njihove plaće, ovisno od staža, naknada za prijevoz i odvojeni život, iznose oko 5.000 KM.

"Za sada su s platnog popisa skinuti samo bivši ministar transporta i komunikacija Ismir Jusko, koji je imenovan za županijskog ministra, te bivši zamjenik ministra obrane Boris Jerinić, koji je trenutno zamjenik gradonačelnika Doboja", kažu u Ministarstvu financija i trezora.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da bez usvajanja Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa za NATO nema podrške mandataru za sastav novog saziva Vijeća ministara.

Istu opciju zastupa i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Vijeće ministara je na današnjoj sjednici skinuo s dnevnog reda Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa za NATO i vratio ga na usuglašavanje Komisiji za NATO koja ga je ranije usvojila, iako nisu prisustvovali srpski članovi.

Komšić je ranije prihvatio SNSD-ovog Zorana Tegeltiju kao jedinog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali je nedavno postavio novi uvjet i izjavio da odlazeći Savjet ministara sa Zvizdićem na čelu ostane u tehničkom mandatu i sljedeće četiri godine.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je izjavio da ne vidi nijedan razlog za zasjedanje Predsjedništva prije nego što bude riješeno pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara.

On je rekao da je zakon već prekršen jer, iako su obavljene konzultacije i rečeno da nije sporno da je kandidat Tegeltija, on nije predložen.

"Kada me ostala dva člana Predsjedništva obavijeste da su spremni da bude donesena odluka, spreman sam za sjednicu. Do tada nema potrebe", izjavio je ranije Dodik.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac pozvao je ministre u tehničkom mandatu Šarovića, Mektića i Crnatka da podnesu ostavke na ministarske pozicije i preuzmu zastupničke mandate koje im je povjerio narod Republike Srpske.

"Njihovo dalje zadržavanje u odlazećem Vijeću ministara predstavlja podršku politici ucjena i uvjetovanja koju sprovode Izetbegovićeva SDA, Komšić i dio predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu", rekao je Košarac.

Kopirati