HKD Napredak

Presuda u slučaju 'Prlić i drugi' ne doprinosi pomirenju naroda

Iz Napretka kažu kako prvostupanjska presuda Haškog tribunala šestorici Hrvata ne doprinosi pomirenju naroda.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2017. u 15:41 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvostupanjska presuda Haškog tribunala šestorici Hrvata u slučaju "Prlić i drugi" nije donesena na temelju bitnih činjenica već, često, na temelju političkih ocjena te stoga izaziva ogorčenje kod velikog dijela Hrvata i ne doprinosi pomirenju naroda na ovim prostorima, stav je Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak.

Iz tog društva napominju da sve žrtve uistinu zavrjeđuju pijetet, a zločinci prema osobnoj i zapovijednoj odgovornosti, na temelju činjenica, a ne političkih igara, pravednu kaznu.

Smatraju da je spomenutom presudom Haški tribunal nanio štetu svom i ugledu Ujedinjenih nacija, koje su ga osnovale. Između ostalog, ističu da je osuđujućom presudom hrvatskom vodstvu iz vremena rata, na temelju "udruženog zločinačkog poduhvata" nanesena nepravda svim Hrvatima koje je protjerala Armija Bosne i Hercegovine.

Podsjetili su da nije uzeta u obzir i činjenica da su Republika Hrvatska i Hrvati u BiH također pomagali na različite načine Bošnjake u ratnim neprilikama, unatoč činjenici međusobnih zločina.

Također, smatraju da nije moguće ulaziti u sve razloge i povode rata Armije BiH i Hrvatske vojne obrane (HVO), ali da se Hrvatska ne može stavljati u istu ravan sa Srbijom niti bosanskohercegovački Hrvati sa bosanskohercegovačkim Srbima.

''Unatoč razvidnoj nepravdi, podsjećamo da Haški sud ne sudi narodima ni državama. Svjesni smo da "nije svako zlo za zlo" te da je hrvatski narod stavljen na novu kušnju i zato valja iznaći novu snagu za obnovu duha kako bi dostojanstveno živio na ovim i svojim prostorima'', kazali su iz HKD Napredak.

Poručili su da će Središnja uprava, kao i svi članovi ovog kulturnog društva, i ubuduće nastaviti djelovati "na tom tragu" kako bi svojim radom na polju kulture davali doprinos očuvanju autohtone hrvatske tradicije, misli i običaja u bh., kulturološki, religijski i civilizacijski raznolikom društvu.

Apelirali su na političare, strane diplomate, medije i sve ljude da rade na ublažavanju negativnih posljedica navedene presude te smanjivanju tenzija.

''Osobito cijenimo svaki istup bošnjačkih autoriteta kad podsjećaju na dobro i pomoć koje su Bošnjaci doživjeli od Hrvata. U tom smislu, Napredak će, kao i do sada, raditi na pomirenju te dijalogu i ekumenizmu radi što bolje budućnosti Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih drugih građana BiH'', priopćeno je iz Press službe HKD Napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close