Reagiranja

Presuda dovodi Hrvate u BiH u još teži položaj

Rekavši kako suosjećaju sa svim žrtvama rata i izražavaju dužno poštovanje, Bošnjak je rekao kako svaki zločin smatraju individualnom odgovornošću.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2017. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Haaški sud je zlorabio najviši institut pravde i u njegovo ime presudio najveću nepravdu. Haaški sud je politički sud, a njegova presuda je politička i služi u političke svrhe. Krajnje je nepravedna i kao takva neprihvatljiva. Smatramo da ni na koji način ne doprinosi nastavku dijaloga, povjerenja i gradnji mira u BiH'', izjavio je novinarima predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Rade Bošnjak nakon sjednice ovog Kluba održane u Mostaru.

Rekavši kako suosjećaju sa svim žrtvama rata i izražavaju dužno poštovanje, Bošnjak je istaknuo kako svaki zločin smatraju individualnom odgovornošću.

Što je bio zločin?

''Mi koji smo proživjeli to razdoblje pitamo se je li volja hrvatskoga naroda, uz snažno ohrabrenje predsjednika Tuđmana za izlazak na Referendum '92. i glasovanje za BiH bio zločin? Je li bio zločin organizirati se u HVO i braniti Mostar kojemu je svojom odlukom Krizni štab Skupštine općine Mostar uz suglasnost tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića povjerio obranu Grada Mostara? Je li bio zločin primiti u Republiku Hrvatsku i skrbiti za muslimanske izbjeglice iz BiH? Je li  bio zločin pružati humanitarnu pomoć BiH iz Republike Hrvatske? Je li bio zločin obučavati pripadnike Armije BiH u Republici Hrvatskoj i tako ih pripremati za obranu BiH? Je li bio zločin pomoć u naoružavanju Armije BiH? Je li bio zločin sklapati sporazum o vojnoj suradnji između Republike Hrvatske i BiH o zajedničkom djelovanju u oslobađanju dijelova BiH?  Je li bio zločin potpisati Washingtonski sporazum i time stvoriti ključne preduvjete za Daytonsko-pariški mirovni sporazum? I  na kraju pitamo se, zar je bio zločin braniti BiH? Zločinački pothvat nije i ne može biti obrana Bosne i Hercegovine'', rekao je Bošnjak.

Istaknuo je kako ''ova konstruirana, duboko nemoralna i nepravedna presuda Haaškog suda dovodi hrvatski narod, a posebice Hrvate u BiH u još teži položaj, koji je ionako neprihvatljivo težak''.

''Ovo nije najteži položaj u kojem se hrvatski narod nalazio. Znali smo se braniti i obraniti i u težim situacijama, znat ćemo to i u novonastalim okolnostima. Pozivamo hrvatski narod u BiH na mir i dostojanstvo. Nemojmo nasjesti na bilo kakve senzacionalističke konstrukcije koje će se plasirati iz raznih izvora. Pozivamo sve dužnosnike iz svih struktura hrvatskog naroda na jedinstvo i potporu Hrvatskom narodnom saboru BiH. Pozivamo sve nas da u svom radu podignemo razinu svoje odgovornosti i predanosti u skladu sa zajedničkim interesima'', rekao je.

Izrazio je i sućut obitelji Praljak te naglasio kako Klub utemeljitelja HDZ-a BiH izražava ''punu potporu u radu vodstva Stranke i Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s predsjednikom Predsjedništva BiH, Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH prof. dr. Draganu Čoviću''.

Od žrtve postali agresori

''Upućujemo poruke ohrabrenja i potpore našim haaškim uznicima prof.dr. Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, generalu Milovoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću i njihovim obiteljima da izdrže u ovom, za sve nas a posebno za njih teškom vremenu'', rekao je Bošnjak.

Reagirala je i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg-Bosne, koja smatra kako presuda hrvatskoj šestorci ne odražava stvarno stanje u ratnim događajima u BiH.

"To je sramna presuda Haškog suda gdje smo od žrtve postali agresori, a istina i povijest su izopačeni. Istina je sasvim drugačija, a to znaju svi koji su svjedoci tih ratnih događanja u BiH", navodi se u priopćenju spomenute udruge.

U priopćenju se dalje navodi kako do sada nije donesena niti jedna presuda za zločine počinjene nad Hrvatima, uništavanje njihove imovine, progon, zatočenja u logorima, rušenje i skrnavljenje vjerskih objekata Hrvata.

UDVDR-a HVO-a navodi kako to ukazuje da sudski procesi i sudske presude, pa i ova izrečena šestorci, nisu utemeljene na činjenicama te da istina nije izišla na vidjelo.

"Ove činjenice razlogom su našeg nezadovoljstva i našeg neprihvaćanja presude kao pravedne. Neprihvatljivo je to da je hrvatski narod, koji se branio u enklavama, osuđen kao zločinački", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako presuda nije osigurala ni minimum preduvjeta za pomirenje te da ona ostavlja prostor za daljnje nesuglasice.

"Hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata i svi Hrvati u BiH znaju istinu koju nije uvažio Haški sud. Ta istina ostaje u našem pamćenju, a borba za jednakopravnost Hrvata u BiH ostaju naša trajna zadaća", stoji u priopćenju za javnost.

Traži se revizija

Istodobno, Odjel za branitelje i Domovinski rat Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH ocijenio je na sjednici u četvrtak u Mostaru kako je presuda Haškoga suda protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata formalno pravna činjenica koja nije utemeljena na istini.

''U svom sadržaju presuda izrijekom govori i konstatira neistinu'', izjavio je novinarima nakon sjednice voditelj Odjela za branitelje i Domovinski rat Glavnoga vijeća HNS-a BiH Slavko Marin. Dodao je kako je neistina da je Hrvatska bila agresor, da su Hrvati bili udruženi u zločinački pothvat i da su pripadnici HVO-a i njihovo rukovodstvo učinili ili zapovijedali progon i razaranje.

Marin smatra kako je sam termin "udruženi zločinački pothvat" nazvan tako jer nije bilo dokumenta i dokaza da je bilo tko od navedenih šest dužnosnika odgovoran ili da je počinio ili zapovjedio da se dogodi ratni zločin u BiH.

''Mi se o s ovom s presudom nećemo pomiriti i koristit ćemo sva legalna i legitimna sredstva da dokažemo, a povijest će to sigurno dokazati, da ovo što je u presudi napisano ne odgovara istini. Odjel za branitelje uputit će apel nadležnim institucijama u Hrvatskoj i šire da se pokrene postupak revizije presude protiv šestorice bh. Hrvata'', poručio je Slavko Marin.

Po njegovim riječima, HVO i HZ Herceg-Bosna bile su legalne i legitimne institucije hrvatskoga naroda u BiH.

''Kao takve omogućile su i pružile mogućnost Hrvatima da se zaštite od svih ratnih djelovanja, i od agresije, i od unutarnjih sukoba. Rezultat toga rada i djelovanja je da je HZ Heceg-Bosna, sa svim svojim pravnim i administrativnim aranžmanima, ugrađena po Washingtonskom sporazumu u Federaciju BiH, a HVO je jednakopravna sastavnica Oružanih snaga BiH'', istaknuo je. Kazao je kako je rat u BiH bio veliko zlo te da su u njemu stradali i Hrvati i Bošnjaci i Srbi.

''U tom kontekstu trebalo se shvatiti i rušenje objekata, nažalost, i civilnih, i gospodarskih, i vjerskih, ali toga je bilo na svima stranama'', konstatirao je Marin.

Kopirati
Drag cursor here to close