U 88. godini

Preminuo Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora

"Rođena je država Hrvatska, neka joj je sretan i dug život", tu je rečenicu Žarko Domljan izgovorio 25. lipnja 1991. u Saboru nakon usvajanja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2020. u 18:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 88. godini života preminuo je Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora. Tu je dužnost obnašao u prvim godinama hrvatske samostalnosti, od 1990. do 1992., koje su bile obilježene i ratnim vihorom. Za sobom je ostavio trag kao političar i intelektualac, prenosi HRT.

Rođena je država Hrvatska, neka joj je sretan i dug život - tu je rečenicu Žarko Domljan izgovorio 25. lipnja 1991. u Saboru nakon usvajanja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske.

Politički se angažirao od samog početka stvaranja hrvatske države. U proljeće 1990. izabran je za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, a na prvim višestranačkim izborima izabran je kao saborski zastupnik. Bio je prvi predsjednik Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. Za vrijeme njegova saborskog mandata proglašen je "Božićni Ustav" 22. prosinca 1990.

U sljedeća dva saziva bio je potpredsjednik Sabora, predsjednik Odbora za vanjsku politiku te voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama. Od 1991. bio je voditelj, a zatim i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika.

Traga je ostavio i na intelektualnoj sceni. Među ostalim, ostat će upamćen kao glavni urednik i pomoćnik direktora Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, urednik Enciklopedije likovnih umjetnosti te kao predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Znanstvene projekte vodio je u Institutu za povijest umjetnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close