U 66. godini

Preminuo Milan Bandić

Milan Bandić rođen je 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude
Vijesti / Politika | 28. 02. 2021. u 01:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u noći sa subote na nedjelju.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je za 24sata.hr njegov dugogodišnji suradnik, liječnik i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar.

Smrt gradonačelnika potvrdili su i iz Kliničke bolnice Sveti duh.

Inače, Milan Bandić rođen je 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude. Nakon srednje i osnovne škole u Grudama otišao je studirati u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Uz studij je i radio na istovaru šećera i ugljenja te žbukanju pročelja gradskih zgrada. Nakon fakulteta je odslužio vojni rok i zaposlio se u zagrebačkom Ledu.

Tamo je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica.

Politička karijera pokrenula se 1993. godine kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član u Glavnom odboru te stranke.

Prvi put je izabran za gradonačelnika na izvanrednim izborima 2000. godine. Unatoč aferi nakon što je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod utjecajem alkohola, 2005. i 2009. je ponovo izabran za gradonačelnika.

Do objave kandidature za predsjednika Republike Hrvatske, 5. studenog 2009. godine, bio je član SDP-a, a tada je automatski izbačen iz stranke.

Na parlamentarnim izborima 2011. kandidirao se s neovisnom listom naziva Stijena.

Peti put je izabran za gradonačelnika Zagreba 2013. godine, a njegova je lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj Skupštini, piše 24sata.hr.

Stranka Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti, osnovana je 2015. godine, a kao član iste stranke je 2017. opet izabran za gradonačelnika Zagreba. Stranka je ujedno osvojila i najviše mandata u Skupštini.

Potvrdili iz Gradske uprave Zagreba

"U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić.

Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu.

O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru", napisali su iz Grada Zagreba.

Kopirati
Drag cursor here to close