Mario Nenadić

Premijer Kantona Sarajevo podnio ostavku

"Nadam se da će ovaj moj potez otvoriti vrata da se ide u realizaciju budućih aktivnosti. Vlada koja nema 18 ruku ne može funkcionirati", jasan je bio Nenadić.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2020. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podnio je ostavku na ovu funkciju, potvrdio je danas Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, prenosi N1.

Podržavam njegovu pismenu ostavku, napisao je Radončić na društvenim mrežama.

''Danas sam primio Marija Nenadića, premijera Vlade Kantona Sarajevo i Zvonka Marića, šefa zastupničkog kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo. Bezvrezerve sam podržao namjeru gospodina Nenadića da već danas upiti svoju neopozivu ostavku, što, posljedično, znači i ostavku cijele Vlade KS.

Već dva mjeseca ''četvorka'' ima većinu u Skupštini KS. Već tada je najavila smjenu aktualne Vlade KS i tajming/čekanje su opravdali održavanjem lokalnih izbora. Izbori su prošli i sasvim je odgovorno i legitimno da im Nenadić svojom odlukom pokaže da ne trebaju čekati pred već otvorenim vratima.

Da rezimiram, Nenadić je imao odlične rezultate u najgoroj mogućoj korona-krizi i posve je normalno da štafetu odgovornosti prema građanima i službeno preuzme ''četvorka''. Shodno procedurama, oni - ako su složni u međusobnoj podjeli resora i funkcija - već u roku od 12 dana mogu imati novu Vladu KS.

Nenadić se, kao odgovoran političar i čovjek, neće upuštati u poznate i ružne igre skrivanja pečata i proceduralnih opstrukcija prema novoj većini. Sretno novoj Vladi i zahvalnost Nenadiću, koji je u svojoj samozatajnoj požrtvovnosti i pregnuću, završio i sa manjim moždanom udarom, ali respektabilnim rezultatom, bez bilo kakvih korupcijskih afera vezanih za korupciju, kakvih smo se nagledali u vrijeme pandemije'', napisao je Radončić.

Želim ubrzati i olakšati ove procese. U postojećim uvjetima nije moguće voditi Vladu Kantona Sarajevo, kazao je za N1 kantonalni premijer Mario Nenadić.

Naglasio je kako je ostavka moralan čin, "čin odgovornosti prema građanima KS", ali i prema strankama koje su činile sadašnju Vladu KS.

"Nadam se da će ovaj moj potez otvoriti vrata da se ide u realizaciju budućih aktivnosti. Vlada koja nema 18 ruku ne može funkcionirati", jasan je bio Nenadić.

Na pitanje da li će SBB participirati i u novoj Vladi Kantona Sarajevo, Nenadić je odgovorio da se on, inače, ne bavi politikom tako da ne zna kako će se situacija odvijati. Podsjetio je kako je Vladu KS vodio u ime tri političke stranke.

Na kraju je poručio kako će "doprinijeti brzoj uspostavi vlasti" jer su teška vremena i "traba nam funkcionalna vlast".

Kopirati
Drag cursor here to close